Ana içeriğe atla

Tanıtım Alanı

Manila Gezilecek Yerler

Manila gezilecek yerler listesi

7000 bin adadan oluşan Filipinler’in başkenti, adaların en büyüğü Manila, başka bir deyişle Doğu’nun İncisi, aynı zamanda dünyanın en eski ve güzel kentlerinden. Bu ünvanı da boşuna almıyor. Şehrin multikültürel dokusu, zengin tarihi ve doğal güzellikleri burayı çekici kılan özelliklerin başında geliyor. Aslında turistlerce Filipinler’deki diğer tatil bölgelerine geçiş sırasında transport hub’ı olarak kullanılan şehir İspanyol sömürgesi döneminden kalma tarihi yapıları, kiliseleri, gece hayatı, ormanları ve volkanlarıyla kendi başına da bir cennet. Manila gezilecek yerler yazısında kentteki görülmeye değer yerlerden bahsedeceğim ancak öncesinde şehirle ilgili de kısaca bilgi vermek istiyorum.

Pasig Nehri kıyılarında kurulan Manila 16. YY’da İspanyol istilasına direnemeyerek sömürge dönemini yaşamaya başlamış. Öncesinde Müslüman Malay ırkına ev sahipliği yapan bölgedeki İspanyol sömürgesi 19. YY sonlarına kadar devam etmiş. Bu arada kısa bir İngiltere hükümdarlığı da yaşanmış olsa da İspanyol sömürgesi yerini Amerika’ya bırakmış. Kentin tarihinin bu dönemine ait en önemli anıtlar ve kalıntılar ise o dönemde surlarla çevrili bir şehir, bugünse modern Manila’nın küçük bir bölgesi olan Intramuros’da görülüyor. Aslında stratejik konumundan ötürü Asya’da kuvvetini arttırmak isteyen Hollanda, Fransa, Almanya gibi ülkeler de buradan ellerini hiç çekmemişler.

Bugün kültürel olarak çokça Asya–Amerika karışımı, tarih ve mimari olarak Avrupalı olan modern şehir politik, kültürel ve sosyal anlamda hızla gelişmeye devam ediyor. Pinatubo ve Taal adlı iki aktif volkan arasında yer almasından dolayı coğrafi açıdan tehlikeli şehrin tropik iklimde yer alması, yemyeşil yağmur ormanlarına ve turkuaz bir denize sahip olması da burayı güzelleştiren özelliklerinden. Intramuros, Malate, Ermita, Tondo, Binondo, San Nicolas ve Santa Cruz gibi bölgelerden oluşan bu tarihi ve aynı zamanda modern metropolün gezilecek yerlerini Manila gezilecek yerler listesi şeklinde sıralayarak anlatmaya başlayalım o zaman.

Manila Gezilecek Yerler Listesi

1. Intramuros

manila gezilecek yerler Intramuros

Bugün şehrin “eski merkezi” olarak bilinen, oysa ki İspanyol sömürgesi döneminde şehrin tamamı olan Intramuros sanki Uzakdoğu’da bir Avrupa. Zamanında hendekler ve duvarlarla çevrili olan bölge sömürge mimarisinin en güzel örneklerine sahip. 16. Ve 17. YY’dan kalma duvarların labirenti andıran sokaklar oluşturduğu bölge gökdelenlerle dolu modern şehir ile tam bir tezat oluşturuyor. Pasig Nehri’nin hemen güneyinde konumlanan Intramuros, Manila gezilecek yerler yazısından bazılarından bahsedeceğim onlarca kilise, Santiago Kalesi, postane, belediye binası, Metropolitan Tiyatro’su ve sanat galerilerine ev sahipliği yapıyor.

2. San Agustin Kilisesi

manila görülecek yerler San Agustin Kilisesi

Yapımı 1606 yılında tamamlanan San Agustin Kilisesi deprem, istila, tayfun ve hatta II. Dünya Savaşı gibi felaketlerin tamamından sağ çıkmayı başarabilmiş bir yapı. UNESCO Kültür Mirasları arasında da yer alan kilise Filipinler’deki en eski kilise aynı zamanda. İspanyollar ülkeyi, ve dolayısıyla Manila’yı, ele geçirdiklerinde ilk hedefleri ticareti kontrol altına almak ve Hıristiyanlığı yaymak olmuş. Bu amaçla yapılan ilk çalışmalardan biri olan San Agustin Kilisesi de yüzyıllar boyunca kentin tarihine tanıklık etmiş.

Barok stili mimarinin en güzel örneklerinden olan yapının dekorasyonunu oluşturan kabartmalar, rölyefler, resim ve freskler, heykeller, avizeler de son derece görkemli. Kilisenin manastır kısmı ise 1973 yılında müzeye çevrilerek Manila’nın sömürge dönemine ve Hıristiyan tarihine ışık tutan buluntular, görseller ve objelerle turistlere zengin bir koleksiyon sunuluyor. General Luna Caddesi’nde yer alan kilise ve müzeye giriş ücreti 2 USD civarında olup haftanın her günü ziyarete açık.

3. Chinatown

Kalabalık, gürültülü, hatta kaotik Çin Mahallesi’ne Manila gezilecek yerler yazısında yer vermemin sebebi aslında dünyada Çin dışında yer alan Chinatown’lardan ilki olması. Kentin geçmişteki ticari hayatına ışık tutan bölgede görülmesi gerekenler arasında Kuang Kong ve Seng Guan Budist Tapınakları, aktarlar ve diğer ufak tefek ürünlerin satıldığı yerel dükkanlar yer alıyor.

4. Manila Sahil Yolu (Manila Baywalk)

Filipinler Manila Sahil Yolu

1898 yılında ABD ve İspanya ordularının savaşına ve İspanya’nın bu karşılaşmayı kaybederek bölgedeki 300 yıllık hükümdarlığını ABD’ye bırakmasına da sahne olan Manila Baywalk bugün büyüleyici bir gün batımı izleyebileceğiniz, yürüyüş yapıp cafe veya parklarında zaman geçirebileceğiniz, etrafı ve insanları seyredebileceğiniz keyifli ve huzurlu bir yer. ABD Elçiliği’nden Filipinler Kültür Merkezi’ne kadar olan iki kilometrelik bu sahil yolunda birkaç saat geçirmenizi mutlaka öneririm.

5. Santiago Kalesi (Fort Santiago)

manila gezilecek yerler Santiago Kalesi

1571 yılında İspanyollar tarafından yapılan Santiago Kalesi sömürgecilerin askeri üssü olarak kullanılmış. II. Dünya Savaşı sırasındaki Manila çarpışmalarında çoğunluğu zarar gören kale sonradan restore edilmiş. Filipin bağımsızlık mücadelesinde de önemli rol oynayan kale ayrıca bağımsızlık savaşının başlarında ülkenin ulusal kahramanı, direnişçi Jose Rical’in 1896–1898 yılları arasında tutuklu olduğu yer olarak da biliniyor. Kendisinin aile evinin bir kopyası olan anıt ile mezarının da yer aldığı Santiago Kalesi Manila gezilecek yerler listesinin en ilginç duraklarından biri.

6. Manila Katedrali (Manila Cathedral)

manila'da gezilecek yerler Manila Katedrali

1571 yılında yapılan Manila Katedrali depremler, yangın ve savaş geçirmesine rağmen bugün hala ayakta. Ancak defalarca restore edilmiş. Yapımından 1879 yılına kadar 7 restorasyon geçiren katedral sekizinci ve sonuncu restorasyonu 1958 yılında tamamlandıktan sonra da tekrar ibadete açılmış. San Agustin’in aksine ziyaretçilerin diledikleri zaman gezebildikleri Manila Katedrali kabartma işçiliği, heykelleri, kemerli giriş kapısı ve renkli camları ile son derece görkemli bir ibadethane. Burada görebileceğiniz en etkileyici yerler ise kemerlerle süslü şapeli, mermer zemini ve 20. YY’da Galo Ocampo tarafından yapılan vitray camları.

7. Rizal Park

manila gezilecek yerler Rizal Park

Intramuros’ın güney ucunda yer alan park Filipinler’in tarihinde çok önemli bir yere sahip. Ülkenin bağımsızlık mücadelesindeki önemli ismi Jose Rizal’ın 1896 yılında idam edildiği yer olan parkta 1946 yılında da bağımsızlık resmen açıklanmış. Parkta yer alan anıt ise Rizal’in ölümünün 17. yılında onun anısına yapılmış. Tarihi öneminin dışında park kentteki huzurlu ve keyifli yeşil alanlardan biri.

8. Quiapo Kilisesi (Quiapo Church)

Filipinler Manila Quiapo Kilisesi

Bir yangın sonrası tamamen zarar gören kilisenin yerine 1933 yılında yapılan Quiapo Kilisesi eski kiliseden kalan Barok dış cephesini ve iki kulesini hala koruyor. Ancak doğal olarak kilisenin için orjinalinden son derece farklı. 1980 yılında yapılan beyaz ağırlıklı modern iç dekorasyonu burayı farklı kılan özelliklerinden biri ancak en önemlisi değil. Farklı ülkelerden binlerce turistin Manila gezilecek yerler listesindeki bu en farklı kiliseyi ziyaret etmesinin sebebi mihrapta yer alan Siyahi İsa heykeli. Koyu renkli ahşaptan gerçek boyutlarda Meksika’da yapılan heykel ise Manila’ya 1767 yılında getirilmiş.

9. Malacanang Sarayı (Malacanang Palace)

1750 yılında Manila’nın zenginlerinden Don Luis Rocha’nın yaptırdığı saray daha sonra İspanyol yöneticilerin yazlık konutu olarak kullanılmış. İspanyol, Amerikan ve ardından yerel Filipinli Devlet Başkanları’nın ikametgahı olarak hizmet veren binanın tarihi asıl yakın dönemde değişmiş ve bunun hikayesi de çok ilginç. 2016 yılında yeni Devlet Başkanı Rodgiro Duterte sarayın hayaletli olduğunu söyleyerek burayı boşaltmış ve o günden beri de müze olarak kullanılıyor. Görseller, objeler ve mekanın dekorasyonunun sergilendiği müzeyi eğer hayaletlerden korkmuyorsanız (!) mutlaka gezmenizi öneririm.

10. Güzel Sanatlar Müzesi (National Museum Of Fine Arts) 

Rizal Park’ın doğusunda yer alan Manila Güzel Sanatlar Müzesi zengin koleksiyonunda 19. ve 20. YY’daki Filipinli resim ve heykel sanatçılarının eserlerini sergiliyor. Aralarında Juan Luna, Fernando Zobel, Felix Hidalgo gibi sanatçıların eserlerinin yer aldığı müzenin koleksiyonu biraz da ülkenin bağımsızlık mücadelesi hakkında.

11. Paco Park

Manila gezilecek yerler listesindeki bir diğer park Paco da ülkenin milli kahramanı Jose Rizal ile ilgili. İdamından sonra bedeni Paco Park’a taşınmış ve çünkü 19. YY’da burası bir mezarlıkmış.Ancak 1912 yılında mezarlığa dair kalıntılar temizlenmiş ve bulunan bedenler de ailelere iade edilerek ardından alan parka dönüştürülmüş. Öte yandan parkta hala mezarlığa dair kalıntılar görülebiliyor. Daire şeklindeki parkın ortasında bitki ve ağaçlardan oluşan bir bahçe ile Saint Pancratius Şapeli de yer alıyor.

Manila gezilecek yerler yazısında kentteki en turistik yerlerden bahsetmeye çalıştım ancak görebilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Zamanınız varsa Casa Manila (müze), Bahay Tsinoy (müze), Chinese Cemetery (Çin mezarlığı), Pasay Seafood (Deniz ürünleri pazarı), Greenbelt AVM ve Greenbelt Şapeli, SG Mega AVM ve Divisoria Pazarı da burada görebileceğiniz yerlerden.

Uygun Uçak ve Otobus Biletleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Singapur Sentosa Adası Gezi Rehberi

Singapur ‘un güney kısmında yer alan Sentosa Adası , yalnız ülkenin değil aynı zamanda Uzak Doğu’nun en turistik ve önemli bölgelerinden bir tanesi. “ Eğlence Adası ” olarak anılan bu ada her yıl yaklaşık 20 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Burası insan yapımı, içerisinde her türde gezgini eğlendirebilecek türde imkanlara sahip bir bölge. İçerisinde plajlar, golf alanları, oteller, tema parkları, çeşitli müze ve atraksiyon alanları var. 30’dan fazla ülke gezip görsem de burası benim şu ana kadar eğlendiğim ve çok beğendiğim bir ada. Tam bir turizm başarısı. Eğer Singapur seyahatinizde bütçe ve zaman sıkıntınız Sentosa Adası’nda günler boyunca keyifli zaman geçirebilirsiniz. En azından Asya’nın bu popüler gezi noktasında biraz dolaşmadan ülkeden ayrılmayın derim. Sentosa Adası’na Ulaşım Singapur’da şehir içinde herhangi bir noktadan Sentosa Adası’na ulaşım son derece kolay. Şehir içinde çok etkin bir metro ağı var, metro ile önce HarbourFront istasyonuna gelip buradan dilerseniz çevredek

Seul Ulaşım Rehberi

Seul ulaşım konusunda Asya’nın en  rahat şehirlerinden biri. Hava, demir ve karayolu kullanarak Seul’e ulaşım konusunda sorun yaşamayacağınız gibi, aynı zamanda Seul şehir içi ulaşımı konusunda da, seyahatiniz boyunca şehrin sahip olduğu ulaşım imkanları sayesinde rahatça yolculuk edebilirsiniz. Bu yazıda Seul Incheon Havaalanı ‘ndan şehre ulaşım seçeneklerini ve havaalanında ulaşım aracına binmeden yapmanız gerekenleri ve Seul’de şehir içi ulaşıma dair bilgileri bulabilirsiniz. Seul nerede? Seul’e nasıl gidilir? Seul , Güney Kore ’nin başkenti olup, Doğu Asya’da yer almaktadır. Şehrin ortasından Han Nehri geçer ve şehri ikiye böler. Otel rezervasyonunuzu internetin en güvenilir ve popüler sitelerinden Booking.com'dan yaptırabilirsiniz. Otelleri incelemek için tıklayın. Seul Havaalanları Seul, Incheon ve Gimpo  olmak üzere iki havaalanına sahip. Incheon şehrin temel havaalanı olup, aktarmalı, aktarmasız, Asya, Türk Hava Yolları, Eastar Jet, Jeju Air, Jin Air dahil doksandan faz

Phuket’te Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Yüzölçümü bakımından Tayland ’ın en büyük adası olan Phuket beyaz kumlu plajları ve turkuaz denizi ile Asya’nın en popüler tatil destinasyonlarının başında geliyor. Büyüleyici doğal güzelliğinin yanı sıra gastronomi, eğlence ve kültürel anlamda da zengin bir yer olan adanın konaklama seçeneklerinin fazlalığı Phuket’te nerede kalınır  sorusuna cevap bulmayı kolaylaştırıyor. Phuket’te nerede kalınır? Seyahat etmek için en iyi döneminin kasım ile şubat ayları arası olduğu Phuket’te her zevke ve bütçeye uygun konaklama seçeneği bulmak mümkün. Ancak yoğun ilgiden dolayı özellikle bahsettiğim dönem içerisinde ya da bu dönemlere yakın aylarda hoşunuza giden bir tesiste konaklayabilmeniz için en azından birkaç ay öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yıldızlı otellerin ve tatil köylerinin başını çektiği adanın konaklama seçenekleri arasında hostel ve pansiyon gibi ekonomik tesisler de bulunuyor. Yatak kapasitesi ve hizmet kalitesi yüksek oteller ve resortlar genelde plajlara yakın ko