Ana içeriğe atla

Tanıtım Alanı

Seul Ulaşım Rehberi

seul ulaşım rehberi

Seul ulaşım konusunda Asya’nın en  rahat şehirlerinden biri. Hava, demir ve karayolu kullanarak Seul’e ulaşım konusunda sorun yaşamayacağınız gibi, aynı zamanda Seul şehir içi ulaşımı konusunda da, seyahatiniz boyunca şehrin sahip olduğu ulaşım imkanları sayesinde rahatça yolculuk edebilirsiniz.

Bu yazıda Seul Incheon Havaalanı‘ndan şehre ulaşım seçeneklerini ve havaalanında ulaşım aracına binmeden yapmanız gerekenleri ve Seul’de şehir içi ulaşıma dair bilgileri bulabilirsiniz.

Seul nerede? Seul’e nasıl gidilir?

Seul, Güney Kore’nin başkenti olup, Doğu Asya’da yer almaktadır. Şehrin ortasından Han Nehri geçer ve şehri ikiye böler.

Otel rezervasyonunuzu internetin en güvenilir ve popüler sitelerinden Booking.com'dan yaptırabilirsiniz. Otelleri incelemek için tıklayın.

Seul Havaalanları

Seul, Incheon ve Gimpo olmak üzere iki havaalanına sahip. Incheon şehrin temel havaalanı olup, aktarmalı, aktarmasız, Asya, Türk Hava Yolları, Eastar Jet, Jeju Air, Jin Air dahil doksandan fazla havayolu şirketi Incheon hava alanını kullanmaktadır.

seul ulaşım incheon

Şehrin ikinci büyük ticari havaalanı olan Gimpo ise şehre sadece 15 km uzaklıktadır. Gimpo, Kore Havayolları, Asya havayolları ve diğer pek çok havayolu için transfer merkezi görevi görür. Havaalanı iç hatlarda uçuş imkanı sağlasa da yolcular, Çin, Japonya ve Tayvan’a aktarmasız yolculuk yapabilmektedirler.

seul Gimpo havaalanı şehir merkezi ulaşım

Seul Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşım

Incheon Havaalanı, şehre 47 km uzakta olup, şehre ulaşım da oldukça kolaydır. Şehre metro, otobüs ve dilerseniz taksi ile ulaşabilirsiniz. Hava alanından şehre ulaşmadan önce ulaşım kartınızı edinmenizde fayda var. Metroya, otobüse binmek için tek bilet alabilirsiniz ama bunun hem vakit kaybettirici hem de daha masraflı olduğunu düşünüyorum. Şehir içi ulaşımda da çok işinize yarayacak kartı almak için Incheon’a inip tüm kontrol prosedür işlerinizi bitirdikten sonra çıkış katından bir kat inip ilk gördüğünüz markette girip “T-money” kartı istemeniz yeterli.

seul t card

Bu kartın içine havaalanının çoğu köşesinde olan makinelerden para yükletince, otobüslerde, metroda, takside hatta marketteki alışverişlerinizde bile yüklediğiniz miktarı kullanabiliyorsunuz. Bizdeki akbil mantığının daha kullanışlısı gibi olduğunu düşündüğüm için  hemen bir T-money kartı edinmiştim. Bir de Seul’de ulaşımda depozito mantığı var. Bileti aldıktan sonra yolcuğun sonunda bir miktar geri veriyor. Eğer tekli bilet alacaksanız bunu da aklınızda bulundurmakta fayda var.

seul ulaşım biletleri

Metro ile şehre ulaşım

Seulde havaalanında şehre ulaşım AREX (Airport rail express) tarafından düzenlenmektedir. Havaalanından Seul’e kadar toplam 11 durak bulunmaktadır. Metro ile şehre ulaşmak isterseniz iki seçeneğiniz var. Hiçbir durakta durmayan “express” denilen hızlı tren ve tüm duraklarda duran tren. Eğer ekspressi tercih ederseniz, 40 dakika gibi bir sürede şehir merkezinde oluyorsunuz. Bu hızlı trenin bilet  fiyatı 8.000 Won yani yaklaşık 25 TL, tüm duraklarda duran tren ise daha yavaş ulaştırıyor ama fiyatı 4.500 Won oda 15 TL civarı.Trenler, metro seferleri gibi 5-10 dakikada bir  sıklıkla gelip gidiyor.

seul ulaşım rehberi toplu taşım

Otobüs ile şehre ulaşım

Havalanından şehre giden iki tip otobüs seçeneği var. Standart ve deluxe otobüsler. Eğer Seul’e otobüs ile ulaşmayı düşünüyorsanız, otobüsler tabelalarda yazan numaralarla bölge bölge ayrıldığı için otelinize yakın olan durağa gitmeniz gerekmektedir.

seul havaalanı şehir merkezi ulaşım

Seyahat süresi: Trafik  katılmaksızın 65 ile 80 dakika arasındadır.

Ücretler: Standart otobüsler için 9,000–10,000 Won (27 TL, 30 TL),  deluxe otobüsler için; 14,000–16,000 Won (42-48 TL)  16,000 Won gece otobüsleri için (42 TL) otobüs biletinizi  otobüs bileti makinalarından ya da otobüslerin kalktığı terminalden alabilirsiniz.

Otobüsler gece hariç her 10 -15 dakikada bir hareket ediyor. Gece otobüsleri ise bu süre 40-50 dakikaya çıkıyor.

Seul’de Şehir içi ulaşım

Seul Metosu

seul ulaşım şehir içi ulaşım

Ulaşım kartınızı önceden edindiyseniz, ilk kısmı otomatik olarak atlamış oluyorsunuz. Şimdi sıra geliyor Seul metrosunu kullanmayı öğrenmeye…

Dünyanın en gelişmiş ve en geniş ağına sahip olan Seul metrosunu öğrenmek, başta size okuma-yazmayı yeniden öğrenmek kadar zor gelebilir, ama aslında çok basit bir sistem. Seul şehir metrosu 18 hat üzerinde hizmet veriyor. Her hattın kendine atanan renkleri var. Bu hatlar ve aktarma noktaları ile birlikte gitmek istediğiniz yere ulaşıyorsunuz. Sisteme alıştıktan 1-2 gün sonra dünyanın en kolay ve rahat metro sistemi olduğunu anlayacaksınız.

seul şehir içi ulaşım metrolar

Öncelikle duraklar arasında kaybolup zaman kaybetmemeniz için telefonunuza Seul metro uygulamasını indirmenizi öneririm. Bu uygulama sizi hangi hatta bineceğinizden, duraklar arasındaki aktarmalardan, yolculuğunuzun kaç dakika süreceğine kadar bilgilendirip yönlendiriyor. Hangi semt hangi hatta öğrendikten sonra istasyonlar arası geçişte hiç zorlanmadan istediğiniz yere ulaşabiliyorsunuz.

Ulaşım saatleri: Hafta içi metro seferleri, sabah 05:30’da başlayıp gece 01:00’e kadar devam ederken, hafta sonları; sabah aynı saatte ilk tren harekete geçiyor son tren ise 00:00’da hizmeti sonlandırıyor.

Ücretler: İlk 10 km 1.250 Won (3,5 TL) sonraki her 5 km’de 100 Won yani 30 Kuruş ekleniyor.

Not: Eğer T-money kart kullanıyorsanız, otobüsler ve metro arasında 5’ten fazla aktarma yaparsanız, ne kadar km olursa olsun ilave ücret alınmıyor. Bu bir önceki aktarmanızın üzerinden 30 dakikayı geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Saat akşam 21:00‘den sonra aktarma süresi 1 saate çıkıyor.

Otobüslerle şehir içi ulaşım

seul ulaşım rehberi otobüs kullanımı

Metro ağı ile  neredeyse Seul’un her yanına kolayca gidebileceğiniz gibi Seul’u ulaşım imkanları sadece metro ile sınırlı değil tabii ki…

Gitmek istediğiniz yer metrodan sonra ikinci bir aktarma gerektiriyorsa, devreye otobüsler giriyor. Ama Seul’da otobüsler hakkında bilmeniz gereken bir şey var. Çoğu otobüs uğradığı durakları İngilizce belirten bir göstergeç, bulundurmayabiliyor.  Bu durumda Seul’de hizmette olan otobüslerin renklerini ve bölgelerini öğrenmeniz faydalı olacaktır.

seul ulaşım otobüs durağı

Otobüsler 5-10 dakika arasında geliyor ve sabahın ilk ışıklarından (4:30), gecenin ilerleyen saatlerine kadar (01:00) otobüsleri kullanabiliyorsunuz.

Kırmızı renkli otobüsler: Seul dışındaki banliyölere gidiyor.Mavi otobüsler: Uzun mesafeler için, şehir dışı köy ve kasabalara gidiyorYeşil otobüsler: Kısa mesafeli yolculuklar yapar, yerleşim alanları ile metro istasyonlarını ve mavi otobüs yollarını birbirine bağlar.Sarı otobüsler: Şehrin alışveriş, turistik ve diğer ünlü noktalarına gider. Gezginler için şehri keşfetmenin uygun ve eğlenceli yollarından biridir.

Ücretler ise; ilk 10 km’de mavi ve yeşil otobüsler; 1.050 Won (3,5 TL), sonra her 5 km’de 100 Won (30 Kuruş) artıyor.

Sarı otobüsler ilk 10 km 750 Won (2,5TL) sonraki her 5 km’de bir 100 Won (30 Kuruş) artış gösteriyor.Kırmızı otobüsler de aynı km mantığı ile 1.850 Won (4.5 TL’den fazla) ile açılışı yapıyor, sonra 30 Kuruş ilaveyle yolculuğunuza devam edebiliyorsunuz.

Notlar: Fiyatlar T-money kart için geçerli, eğer tek günlük bir yolculuk kartınız varsa, 100 Won daha fazla ödemek durumundasınız.

Otobüs duraklarında iş saatleri uzun kuyruklar oluştuğundan, iş saatlerinde yine kalabalık ama daha hızlı olan metroyu tercih etmenizi öneririm. Bu kuyruklarda otobüsüne binmeyi bekleyen abartısız  600- 1000 kişilik bir kalabalıktan bahsediyorum.

Şehir içi ulaşımda taksiler: Taksiler Seul’de beklenildiği gibi ucuz bir ulaşım biçimi değil, ama siz seyahatteyken rahatlığımdan ödün vermem diyorsanız, şehirdeki normal, lüks, Jumbo ve uluslarası olmak üzere 4 gruba ayrılmış olan taksilerden yaralanabilirsiniz.

Ücretler: Taksilerde genel olarak kredi kartıyla ve T-money kartınızla ödeme yapabiliyorsunuz.

seul ulaşım rehberi taksi

Normal taksi: 3,000 Won (9,5 TL) ilk 2 km, sonra her 142 metrede 30 Kuruş artıyor.Uluslararası taksi: 3,600 Won (12 TL civarı) ilk 2 km lüks Jumbo taksi: 5,000 Won (13 TL civarı) ilk 3 km boyunca

Taksiler 24 saat hizmet vermektedir.

Seul seyahatinizde konaklama yapılacak bölgeler hakkında bilgileri ve otel tavsiyelerimizi Seul’de nerede kalınır, şehirde gezip görülecek yerlerle ilgili bilgileri ise Seul gezilecek yerler başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Uygun Uçak ve Otobus Biletleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Singapur Sentosa Adası Gezi Rehberi

Singapur ‘un güney kısmında yer alan Sentosa Adası , yalnız ülkenin değil aynı zamanda Uzak Doğu’nun en turistik ve önemli bölgelerinden bir tanesi. “ Eğlence Adası ” olarak anılan bu ada her yıl yaklaşık 20 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Burası insan yapımı, içerisinde her türde gezgini eğlendirebilecek türde imkanlara sahip bir bölge. İçerisinde plajlar, golf alanları, oteller, tema parkları, çeşitli müze ve atraksiyon alanları var. 30’dan fazla ülke gezip görsem de burası benim şu ana kadar eğlendiğim ve çok beğendiğim bir ada. Tam bir turizm başarısı. Eğer Singapur seyahatinizde bütçe ve zaman sıkıntınız Sentosa Adası’nda günler boyunca keyifli zaman geçirebilirsiniz. En azından Asya’nın bu popüler gezi noktasında biraz dolaşmadan ülkeden ayrılmayın derim. Sentosa Adası’na Ulaşım Singapur’da şehir içinde herhangi bir noktadan Sentosa Adası’na ulaşım son derece kolay. Şehir içinde çok etkin bir metro ağı var, metro ile önce HarbourFront istasyonuna gelip buradan dilerseniz çevredek

Singapur’dan Ne Alınır?

Seyahatlerin en eğlenceli bölümlerinden biri şüphesiz hediyelik eşya alışverişi. Kendinize ve sevdiklerinize satın alacağınız hatıra eşyalar ile seyahatlerinizi unutulmaz yapabilirsiniz. Eğer Singapur ‘a yakın zamanda birseyahat planlıyorsanız aklınıza gelecek sorulardan biri de “ Singapur’dan ne alınır? ” olacaktır. Singapur’dan ne alınır? Tam bir alışveriş cenneti olan Singapur ‘da markalı ürünler satın alabileceğiniz gibi otantik ve ucuz çeşitli ürünler de alabilirsiniz. Singapur, Tayland ve Malezya kadar ucuz bir ülke olmasa da yine de şehir genelinde her bütçeye uygun ürünler bulabilirsiniz. Bu arada Singapur’da alışverişle ilgili genel bilgiler, alışveriş yapabileceğiniz cadde ve bölgeleri ve alışveriş merkezleri hakkında bilgileri Singapur Alışveriş Rehberi yazımda okuyabilirsiniz. Çok uzatmadan “Singapur’dan ne alınır?” sorusuna verebilecek en güzel cevaplara geçelim. Orkide Kalıplar Singapur'da konaklama yapılabilecek tüm bölgelerle ilgili detaylı bilgileri ve otel tavs

Phuket’te Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Yüzölçümü bakımından Tayland ’ın en büyük adası olan Phuket beyaz kumlu plajları ve turkuaz denizi ile Asya’nın en popüler tatil destinasyonlarının başında geliyor. Büyüleyici doğal güzelliğinin yanı sıra gastronomi, eğlence ve kültürel anlamda da zengin bir yer olan adanın konaklama seçeneklerinin fazlalığı Phuket’te nerede kalınır  sorusuna cevap bulmayı kolaylaştırıyor. Phuket’te nerede kalınır? Seyahat etmek için en iyi döneminin kasım ile şubat ayları arası olduğu Phuket’te her zevke ve bütçeye uygun konaklama seçeneği bulmak mümkün. Ancak yoğun ilgiden dolayı özellikle bahsettiğim dönem içerisinde ya da bu dönemlere yakın aylarda hoşunuza giden bir tesiste konaklayabilmeniz için en azından birkaç ay öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yıldızlı otellerin ve tatil köylerinin başını çektiği adanın konaklama seçenekleri arasında hostel ve pansiyon gibi ekonomik tesisler de bulunuyor. Yatak kapasitesi ve hizmet kalitesi yüksek oteller ve resortlar genelde plajlara yakın ko