Ana içeriğe atla

Tanıtım Alanı

Delhi Gezilecek Yerler

delhi gezilecek yerler listesi

Hindistan’ın başkenti ve en kalabalık şehri Delhi eski ve yeninin benzersiz şekilde karışımından oluşuyor. Delhi gezilecek yerler yazısında tek tek değineceğimiz Eski Delhi’nin kirli, kalabalık, baharat kokulu sokaklarından Yeni Delhi’nin sömürge döneminden kalma tarihi binalarına ve sokaklarına, oradan Gurgaon’un Avrupai bir metropolü andıran gökdelenleri ve şık alış veriş merkezlerine kadar birbirinden geceyle gündüz kadar farklı görüntüler sunuyor.

Delhi’yi hiç görmeyenlerin sevenlerini anlamadığı, görenlerin ise tekrar tekrar dönüp ziyaret etmek istediği bu büyüleyici şehirde gezip görülecek yerler de çok. Hindu tapınaklarından parklara, camilerden alışveriş merkezlerine kadar onlarca seçeneğin olduğu Delhi’de görülecek yerlerden tek tek bahsetmeye ne dersiniz?

Delhi Gezilecek Yerler Listesi

1. Kırmızı Kale (The Red Fort)

Red Fort delhi

Şah Cihan tarafından 1648’de yaptırılan bir çeşit saray kompleksi The Red Fort. Kırmızı taşlardan yapılmış, bakanları tarihte bir yolculuğa çıkaran yapının iki kapısı var. Lahore Kapısı adını da aldığı Pakistan’ın Lahore kenti yönüne bakıyor ve ana giriş kapısı. Delhi Kapısı ise imparatorluk zamanında daha çok özel törenlerde kullanılıyormuş. Yapının içinde bir zamanlar takı, baharat, ipekli kumaşlar gibi ürünlerin satıldığı küçük bir çarşı, Naubat Khana isimli imparatorluk müzisyenlerinin yaşadığı ve performanslarını sergilediği bölüm ve Şah’ın halkı dinlediği Diwan-ı-Ahm bölümleri dikkat çekici. Delhi gezilecek yerler listesinin bu en etkileyici yeri Yeni Delhi Bölgesi’nde yer alıyor.

2. Lotus Tapınağı (The Lotus Temple)

delhi gezilecek yerler Lotus Temple

Beyaz beton ve mermerden lotus çiçeği şeklinde yapılan Baha’i Dini’ne ait bu tapınak aslında modern bir yapı ve hatta mimari anlamda bir sanat eseri diyebiliriz. Yapıldığı günden bu yana dünyadaki en çok ziyaretçi çeken tapınaklardan olan Lotus Tapınağı’nın içinde herhangi bir dini obje veya resim olmaması da çok ilginç. Yeni Delhi Bahapur Bölgesi’ndeki tapınak dokuz kenarı ve görkemli kubbesi ile dikkat çekiyor.

3. ISKCON Hare Krishna Tapınağı

Hare Krishna delhi

Lotus Tapınağı’ndan 15 dakikalık yürüme mesafesindeki Hindu Tanrısı Krishna’ya adanmış tapınakların en büyük ve en ilginci olan hare Krishna Tapınağı sadece bir ibadethane değil mimari açıdan da son derece estetik bir yapı. Delhi gezilecek yerler listesindeki iki önemli Hindu tapınağından da biri.

4. Kutub Minar

Kutubdelhi Minar delhi

Hindistan’ın en uzun minaresi Kutub Minar 12. YY’dan kalma bir yapı ve 70 metre yüksekliğinde. 5 katlı minarenin ilk üç katı kum taşından yapılmışken son iki katı da farklı taşlarla örülmüş. Duvarları Kuran’dan alınmış ayetlerin benzersiz kabartmalarıyla süslenmiş minare – kulenin ayağında bir de cami yer alıyor. Delhi’nin İslam Dönemi’ne ait en önemli yapılarından Kutub Minar da Yeni Delhi Bölgesi’nde.

5. Gurudwara Bangla Sahib

Delhi gezilecek yerler listesindeki tek “Şıh” ibadet merkezi Gurudwara Bangla Sahib 18. YY’dan kalma bir yapı. Altın kubbesi, çevresindeki devasa havuz ve galerileri ile benzersiz güzellikte bir yapı. Hala ibadethane olarak kullanılan yer aynı zamanda son derece de misafirperver. Gurudwara Bangla Sahib Yeni Delhi bölgesinde Connaught Sarayı’na yürüme mesafesinde.

6. Hindistan Kapısı (India Gate)

1.Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Hindistan askerleri anısına dikilen görkemli anıt kırmızı taştan temel üzerinde inşa edilmiş ve tepesinde de küçük bir kubbe var. Savaşta ölen 90 bin askerin adının yazılı olduğu anıt bölgede en dikkat çeken tarihi eser. Yapının altında ise sönmeyen bir ateş yanıyor.

7. Jama Camii (The Jama Masjid)

Jama Camii delhi

Yapımı 1658 yılında tamamlanan Jama Camii Şah Cihan hükümdarlığının da son eserlerinden biri. Bugün Hindistan’ın en büyük camilerinden biri olan yapının 3 giriş kapısı ve 40’ar metre yüksekliğinde iki minaresi var. Ziyaretçilerin çıkmasına izin verilen Güney Minaresi’nden seyredilen Delhi manzarası ise nefes kesici. Caminin abdest almak için kullanılan ve içinde bir havuz da bulunan bölümü de mutlaka görmeniz gereken yerlerinden biri. Jama Camii Yeni Delhi Bölgesi’nde yer alıyor. Giriş ücreti alınmayan camide fotoğraf çekmek ücretli.

8. Akshardham

delhi gezilecek yerler Akshardham

2007 yılında açılan Akshardham Tapınağı aslında çok da eski ve tarihi değerde gibi görünüyor ve Delhi gezilecek yerler listesindeki de en önemli Hindu tapınağı. Son derece incelikle işlenmiş oyma ve kabartmalara sahip tapınağın 43 metre yüksekliğindeki ana binasında bitkiler, hayvanlar, Hindu tanrı ve tanrıçalarına ait binlerce betimlemeler mevcut. Binanın 9 kubbesini 234 adet benzersiz güzellikte sütun destekliyor.

Yapının kendi güzelliği yanında turistlere binanın yapımını anlatan bir belgesel, geceleri ışıklandırılan bir çeşme gibi farklı atraksiyonları da var. Akshardham Tapınağı Yeni Delhi’de yer alıyor.

9. Hauz Khas Kompleksi

Hauz Khas delhi

1300’lü yılların başında yapılan ve bugün bir park olan bölge aslında tarihi kalıntılar, camiler ve türbelerden oluşan bir kompleks. 14. YY’da Delhi’yi yöneten Firuz Şah’ın türbesinin de yer aldığı Hauz Khas Lodi Stili mimarisine ait yüzlerce örnek içeriyor.

10. Jantar Mantar Gözlem evi

delhi'de gezilecek yerler Jantar Mantar

Yeni Delhi’deki iş merkezi Connaught Place’e çok yakın konumda bulunan ve Maharajah Jai Singh tarafından 1725’te kurulan astronomik gözlem evi ülkedeki en büyük 5 gözlem evinden de biri. Ziyaretçiler burada güneş, ay, yıldızlar ve diğer gezegenlerin hareketleri gözlemleyebiliyorlar. Yapı sadece astronomik olayların gözlenmesi açısından değil aynı zamanda mimari olarak da son derece estetik ve Delhi gezilecek yerler listesindeki de tek gözlem evi.

11. Rajpath Caddesi ve Rashtrapati Bhavan Başkanlık Sarayı

Kral Yolu da denilen Rajpath Başkanlık Sarayı’ndan başlayarak şehirdeki önemli noktalardan geçen, daha çok geleneksel törenlerde kullanılan bir yok. Yol üzerinde Vijay Kavşağı, Hindistan Kapısı, Ulusal Stadyum gibi önemli yapılar yer alıyor. Cadde, ülkenin bağımsızlığını kutladığı 26 Ocak gününde yüz binlerce katılımcı tarafından şenlik alanına çevriliyor. Rajpath’ın batısındaki Başkanlık Sarayı ise Mughal ve Avrupa stili karışımı mimarisi ile Delhi’deki en etkileyici yapılardan biri. Ocak veya Şubat aylarında ziyaret edecek olursanız Başkanlık Sarayı yanındaki Mughal Bahçeleri de binlerce bitki ile görülmeye değer bir yeşil alan. Rajpath ve Rashtrapati Başkanlık Sarayı Yeni Delhi Bölgesi’nde yer alıyor.

12. Mahatma Gandhi Anıtı

Mahatma Gandhi Anıtı delhi

Hindistan Bağımsızlık Savaşı’nın ölümsüz ismi Mahatma Gandhi’ye dair Delhi’de görülecek çok şey var ancak bunlardan en etkileyicisi Yeni Delhi Bölgesi’ndeki Gandhi Smriti. 1948’de suikasta uğradığı yerde açılan müzede hayatına dair pek çok obje yer alıyor ve bu objeler ilk günkü halinde korunuyor.  Anıttan birkaç dakikalık yürüme mesafesinde ise Gandhi’nin yakıldığı kremataryoumda Raj Ghat Anıtı’nı görebilirsiniz.

13. Ulusal El Sanatları Müzesi (The National Crafts Museum)

delhi gezilecek yerler National Crafts Museum

Hindistan’ın farklı bölgelerinden toplanmış binlerce el işi ürünün sergilendiği müze Delhi gezilecek yerler listesindeki ilgi çekici bir başka nokta. Burada sadece sergilenen ürünleri değil, yetenekli ustaların çalışmalarını canlı olarak seyredebilirsiniz. Yine Yeni Delhi Bölgesi’nde yer alan Ulusal El Sanatları Müzesi’nde görebileceğiniz eserler arasında tekstil ürünleri, ağaç işleri ve seramaik objeler yer alıyor.

14. Humayun Türbesi

delhi'de görülecek yerler Humayun Tübesi

Beyaz mermer ve kırmızı kaya kullanılarak yapılan Humayun Türbesi aslında Taç Mahal öncesinde bir model olarak tasarlanmış ve Delhi gezilecek yerler listesinin önemli duraklarından biri. 16. YY’da Moğol Hükümdarı Humayun için inşa edilen türbe sadece yemyeşil bahçelerle değil aynı zamanda Taj Mahal’in mimarı Isa Han ve Humayun’un sevdikleri anısına yapılan diğer türbelerle de çevrili. Lodi stilinde inşa edilen sekizgen yapıyı günün her anı ziyaret edebilirsiniz ancak gece ışıklandırmaları sırasında büyüleyici bir görüntüsü var. Humayun Türbesi Yeni Delhi Bölgesi’nde Mathura Caddesi’nde yer alıyor.

15. Indira Gandhi Müzesi

Hindistan‘ın ilk başbakanı Jawaharlal Nehru’nun kızı, ülkedeki en önemli politik figürlerden İndira Gandhi’nin yaşarken kullandığı evi bugün artık müze. Hayatına dair fotoğraflar ve kişisel eşyalarının sergilendiği müzenin ağaçlarla dolu bahçesi de ilgi çekici bir ziyaret noktası ve burada İndira Gandhi’nin suikasta kurban gittiği noktayı da görebilirsiniz.

16. Yeni Delhi Ulusal Müzesi

Hindistan’daki en büyük müzelerden biri olan Ulusal Müze tarih sıralamasıyla organize edilmiş bölümlerden oluşuyor ve Hindistan tarihine ait her dönem yansıtıyor. Müzede toprak kaplar, oyuncaklar ve takılardan oluşan arkeolojik buluntular, bronz ve bakır objeler, farklı dönemlere ait heykeller, müzik aletleri, maskeler ve  kılıçlar sergileniyor. Yeni Delhi Bölgesi’ndeki müzenin en ilgi çekici bölümü ise Central Asia isimli İpek Yolu’na ait duvar resimleri, ipek objeler ve heykellerin sergilendiği kısım.

Delhi farklı etnik grupların birarada yaşadığı binlerce yıla uzanan tarihiyle sayısız görülecek yere sahip. Delhi Gezilecek Yerler listesinde kısaca en önemlilerinden bahsettim ancak azimli seyahatseverler için bu şehirde görülecek Laxmi Narayan Mandir Hindu Tapınağı, Kalkaji Mandir Hindu Tapınağı, Safdarjung Türbesi, Ulusal Demiryolu Müzesi gibi irili ufaklı onlarca yer ve alış veriş için Paharganj Pazarı, Dilli Haat Pazarı, Khari Baoli Baharat Çarşısı, Chawri Pazarı gibi ucuz ve binlerde etnik ürünün bulunduğu çarşılar mevcut.

Delhi ile ilgili ihtiyacınız olabilecek diğer bilgileri Delhi Gezi Rehberi ve Hindistan’da ne yenir? başlıklı yazılarımızda okuyabilirsiniz.

Uygun Uçak ve Otobus Biletleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Singapur Sentosa Adası Gezi Rehberi

Singapur ‘un güney kısmında yer alan Sentosa Adası , yalnız ülkenin değil aynı zamanda Uzak Doğu’nun en turistik ve önemli bölgelerinden bir tanesi. “ Eğlence Adası ” olarak anılan bu ada her yıl yaklaşık 20 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Burası insan yapımı, içerisinde her türde gezgini eğlendirebilecek türde imkanlara sahip bir bölge. İçerisinde plajlar, golf alanları, oteller, tema parkları, çeşitli müze ve atraksiyon alanları var. 30’dan fazla ülke gezip görsem de burası benim şu ana kadar eğlendiğim ve çok beğendiğim bir ada. Tam bir turizm başarısı. Eğer Singapur seyahatinizde bütçe ve zaman sıkıntınız Sentosa Adası’nda günler boyunca keyifli zaman geçirebilirsiniz. En azından Asya’nın bu popüler gezi noktasında biraz dolaşmadan ülkeden ayrılmayın derim. Sentosa Adası’na Ulaşım Singapur’da şehir içinde herhangi bir noktadan Sentosa Adası’na ulaşım son derece kolay. Şehir içinde çok etkin bir metro ağı var, metro ile önce HarbourFront istasyonuna gelip buradan dilerseniz çevredek

Singapur’dan Ne Alınır?

Seyahatlerin en eğlenceli bölümlerinden biri şüphesiz hediyelik eşya alışverişi. Kendinize ve sevdiklerinize satın alacağınız hatıra eşyalar ile seyahatlerinizi unutulmaz yapabilirsiniz. Eğer Singapur ‘a yakın zamanda birseyahat planlıyorsanız aklınıza gelecek sorulardan biri de “ Singapur’dan ne alınır? ” olacaktır. Singapur’dan ne alınır? Tam bir alışveriş cenneti olan Singapur ‘da markalı ürünler satın alabileceğiniz gibi otantik ve ucuz çeşitli ürünler de alabilirsiniz. Singapur, Tayland ve Malezya kadar ucuz bir ülke olmasa da yine de şehir genelinde her bütçeye uygun ürünler bulabilirsiniz. Bu arada Singapur’da alışverişle ilgili genel bilgiler, alışveriş yapabileceğiniz cadde ve bölgeleri ve alışveriş merkezleri hakkında bilgileri Singapur Alışveriş Rehberi yazımda okuyabilirsiniz. Çok uzatmadan “Singapur’dan ne alınır?” sorusuna verebilecek en güzel cevaplara geçelim. Orkide Kalıplar Singapur'da konaklama yapılabilecek tüm bölgelerle ilgili detaylı bilgileri ve otel tavs

Phuket’te Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Yüzölçümü bakımından Tayland ’ın en büyük adası olan Phuket beyaz kumlu plajları ve turkuaz denizi ile Asya’nın en popüler tatil destinasyonlarının başında geliyor. Büyüleyici doğal güzelliğinin yanı sıra gastronomi, eğlence ve kültürel anlamda da zengin bir yer olan adanın konaklama seçeneklerinin fazlalığı Phuket’te nerede kalınır  sorusuna cevap bulmayı kolaylaştırıyor. Phuket’te nerede kalınır? Seyahat etmek için en iyi döneminin kasım ile şubat ayları arası olduğu Phuket’te her zevke ve bütçeye uygun konaklama seçeneği bulmak mümkün. Ancak yoğun ilgiden dolayı özellikle bahsettiğim dönem içerisinde ya da bu dönemlere yakın aylarda hoşunuza giden bir tesiste konaklayabilmeniz için en azından birkaç ay öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yıldızlı otellerin ve tatil köylerinin başını çektiği adanın konaklama seçenekleri arasında hostel ve pansiyon gibi ekonomik tesisler de bulunuyor. Yatak kapasitesi ve hizmet kalitesi yüksek oteller ve resortlar genelde plajlara yakın ko