Ana içeriğe atla

Tanıtım Alanı

Pekin Gezilecek Yerler

Pekin gezilecek yerler

Çin’in 3000 yıllık tarihe sahip başkenti Pekin gezilecek yerler bakımından tatilcilere oldukça fazla seçenek sunuyor.  Uzak Doğu’nun felsefeye dayalı kültürünü tanıyabileceğiniz tapınaklar; savaşlarla dolu, ihtişamlı tarihine ışık tutan saraylar ve müzeler; mistik havasıyla sizleri büyüleyecek doğal alanlar bu seçeneklerden bazıları. Dokusu modern spor tesisleri ile zenginleştirilmiş başkente ilk defa gidecekseniz, popüler mekânları hakkında detaylı bilgiyi sizler için hazırladığım listede bulabilirsiniz.

Pekin Gezilecek Yerler Listesi

Geleneksel kültürün, modern unsurlarla sentezlendiği Pekin’de yabancı dil kullanımı çok fazla yaygın değil. Bu sorunu çözmek için yanınızda sözlük bulundurabilir veya listenize aldığınız yere kolayca ulaşmanızı sağlayacak mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Gezmek istediğiniz yerlere düzenlenen rehberli turlara katılmaksa bir diğer seçenek. Bu arada Pekin’de konaklama hakkında tüm önemli bilgileri ve otel tavsiyelerimizi Pekin’de nerede kalınır başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

1. Cennet Tapınağı (Temple of Heaven)

Pekin gezilecek yerler Cennet Tapınağı

Ming Hanedanı’na mensup İmparator Zhu Di’nin hüküm sürdüğü 15. yüzyılın ilk yarısında tamamlanan Cennet Tapınağı (Temple of Heaven), Pekin kent merkezinin güneydoğusunda yer alıyor. Ming ve Qing hanedanlarından tahta geçen yöneticilerin dini törenler için ziyaret ettiği tapınak, felsefi gerekliliklere göre inşa edilmiş 3 ana bina grubundan oluşuyor. İmparatorların hasadın bolluğu için dua ettikleri salonlar ve dünya ile cennet arasındaki bağlantıyı simgeleyen yuvarlak biçimli sunak binası 3 grup içerisindeki en ünlü binalar.

2. Çin Seddi

Pekin gezilecek yerler Çin Seddi

Dünyanın en uzun savunma duvarı olan ve hakkında “uzaydan bile görünebilen tek yapı” tarzı şehir efsanelerinin türetildiği Çin Seddi’nin (Great Wall of China) günümüze oluşan bölümleri ağırlıklı olarak Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilmiş. Kentin kuzeyinden geçen ve en güzel bölümü olarak değerlendirilen kısmını görmek için Pekin gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz yapı savunma özelliği dışında sınır kontrolü, sürgün, güç gösterisi gibi amaçlar için oluşturulmuş. Dünyanın 7 Harikası’ndan birisi olan askeri yapıyı Pekin’den düzenlenen turlara katılarak ziyaret edebilirsiniz.

3. Yasak Şehir

Pekin'de görülecek yerler Yasak Şehir

1406-1420 yılları arasında inşa edilen Yasak Şehir (Forbidden City), Ming Hanedanlığı döneminden Qing Hanedanlığı’nın sonuna kadar imparatorluk sarayı olarak kullanılmış. Halkın girişine izin verilmediği için bu isimle anılan bina kompleksinin içerisinde 90 saray, bu saraylara bağlı avlular ve farklı amaçlar için kullanılmış 980 yapı bulunuyor. “Cennetin oğulları” olduklarına inanılan imparatorlar için Tanrı’nın yaşadığına inanılan Mor Saray’ın bir kopyası olarak tasarlanan yapıya Tiananmen Meydanı’ndaki, önünde 2 aslan heykelinin bulunduğu kapıdan giriş yapabilirsiniz. Yapı içerisinde günümüzde Saray Müzesi faaliyet gösteriyor.

4. Tiananmen Meydanı

Pekin görülecek yerler Tiananmen Meydanı

Dünyanın en büyük 10 meydanından biri olarak kabul edilen Tiananmen Meydanı (Tiananmen Square), 1651 yılında inşa edilmiş. Adını dilimize “Göksel Barış Kapısı” olarak çevirebileceğim meydan, Yasak Şehir’e giriş yapılan en büyük kapının önünde yer alıyor. Daha çok 1989 yılında ordu güçlerinin demokrasi yanlısı hareketleri bastırmak için gerçekleştirdiği katliamla anılan alanda Halkın Kahramanları Anıtı, Çin Ulusal Müzesi bulunuyor. Meydanda dolaşırken ayrıca 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan eden Mao Zedong’un mezarını ziyaret edebilirsiniz.

5. Yazlık Saray

Pekin Yazlık Saray

Ülkenin en büyük ve en iyi korunmuş imparatorluk bahçesi olduğu için Pekin gezilecek yerler listenize almanızı önerdiğim Yazlık Saray (Summer Palace), kent merkezinin kuzeybatısındaki Haidian Bölgesi’nde yer alıyor. Kraliyet mensuplarının dinlemesi ve eğlenmesi için göl kenarına 1750-1764 yılları arasında inşa edilen saray, özellikle doğa ile iç içe olmak, yerel mimari hakkında fikir sahibi olmak için ideal bir mekân. Saraya geldiğinizde Budist Tapınağı, Mermer Tekne ve Opera Salonu gibi ilgi çekici bölümleri ziyaret ettikten sonra botlara binip, geleneksel nehir kenarı dükkânlarından oluşan Suzhou Pazarı Sokağı’na gidebilirsiniz.

6. Ming Mezarlığı

Pekin gezilecek yerler Ming Mezarlığı

İlk mezarın inşa edildiği 1409’dan hanedanlığın sona erdiği 1644 yılana kadar 13 imparatorun gömüldüğü Ming Mezarlığı (Ming Cemetery), Pekin’in kuzeybatısında bulunuyor. “13 İmparator’un Mezarı” olarak da anılan kutsal alanda en dikkat çeken bölümü, imparatorların kudretini sergileyen Tanrı Yolu oluşturuyor. Günümüzde 13 mezardan sadece 3 tanesi halkın ziyaretine açık. Ziyaret edebileceğiniz mezarlar içerisinde en büyüğü Chang Ling. En görkemlisi ise büyük bir yer altı sarayına sahip Ding Ling.

7. Lama Tapınağı (Yonghe Temple)

Pekin Lama Tapınağı

İçerisindeki Budizm’e göre yasak davranışlar olan aptallığı, aşkı, israfı, açgözlülüğü simgeleyen 4 ruh heykelinin insanlığı koruduğuna inanılan Lama Tapınağı (Temple of Lama, Yonghe Temple), Dongcheng Bölgesi’nde yer alıyor. İnşasına 1694 yılında başlanan dini yapı, ilk olarak hadım edilmiş kölelerin ikametgâhı olarak kullanılmış. 1722’de Tibet Budizm’ine mensup keşişlerin kullanımına açılan tapınak avlularla birbirine bağlanmış 5 salonunda birbirinden değerli sanat eserlerini barındırıyor.

8. Wangfujing Caddesi

Pekin Wangfujing Caddesi

Aralarında Shengxifu (şapka), Tongshenghe (ayakkabı) ve Wuyutai’nin (çay evi) bulunduğu, birbirinden ünlü 280 yerel markanın faaliyet gösterdiği Wangfujing Caddesi‘nin (Alışveriş Caddesi) geçmişi Ming Hanedanlığı’nın ortalarına kadar uzanıyor. Kente gelen alışveriş tutkunu gezginlerin mutlaka uğradığı cadde Changan Bulvarı’ndan, Ulusal Sanat Müzesi’ne kadar 1,6 kilometrelik bir alanı kaplıyor. Uzak Doğu’ya özgü atıştırmalıkların satıldığı yaya yolu, fotoğraf çekmek veya yerel kültürü öğrenmek için de ideal bir yer.

9. Ulusal Stadyum ve Su Küpü

Pekin gezilecek yerler Ulusal Stadyum ve Su Küpü

Sıra dışı mimari özellikleriyle kısa sürede kentin simge yapıları arasına giren Ulusal Stadyum (Kuş Yuvası) ve Pekin Ulusal Su Sporları Merkezi (Su Küpü) (National Stadium And Water Cube) 2008 Yaz Olimpiyatları için inşa edilmiş. Tasarımları uluslar arası yarışmalar sonucunda belirlenen spor komplekslerinde modern teknolojiyle Çin’in geleneksel değerleri birleştirilmeye çalışılmış. Günümüzde Kuş Yuvası eğlence ve alışveriş etkinliklerine ev sahipliği yaparken; Su Küpü halkın kullanımına açılarak yüzme ve sağlıklı yaşam merkezine dönüştürülmüş.

10. Terracotta Müzesi

Pekin Terracotta Müzesi

Barındırdığı eşsiz koleksiyon nedeniyle Pekin gezilecek yerler listesine mutlaka eklemeniz gereken Terracotta Müzesi (Terracotta Museum), hızlı trenle 6 saatte ulaşabileceğiniz Xi’an kentinde bulunuyor. 1974 yılında yerel bir çiftçinin kazara keşfettiği mezar alanında bulunan ve tamamı topraktan oluşan ordu, ilk Çin İmparatoru Qin Shi Huang’ı ölümden sonra korumak için yaratılmış. Fiziksel özelliklerinin dışında rütbe ve meslek açısından da farklı gruplara ayrılmış olan insan figürlerinin yanı sıra mezar alanını oluşturan dört galeride aslına uygun şekillendirilmiş zırhları, silahları ve hayvanları görebilirsiniz.

11. Pekin Hayvanat Bahçesi

Pekin gezilecek yerler Pekin Hayvanat Bahçesi

Xizhimenwai Caddesi üzerindeki Pekin Hayvanat Bahçesi (Beijing Zoo), geçmişte bir kraliyet malikânesinin bulunduğu alana 1906 yılında kurulmuş. Parkın sahip olduğu 16 sergi alanının çevresi küçük akarsular, korular, nilüfer havuzları ve çiçek bahçeleri gibi Çin parklarının klasik dekorasyon ögeleriyle süslenmiş. İçerisinde 450 farklı türden 5 binin üzerinde hayvanın yaşadığı doğal yaşama alanında dev panda, altın maymun gibi yerel türlerin yanı sıra kutup ayısı, fil, leopar gibi farklı iklimlerde yaşayan canlıları da görebilirsiniz.

12. Donghuamen Gece Pazarı

Pekin Donghuamen Gece Marketi

Farklı kültürlere ait sıra dışı lezzetleri tatmaktan hoşlanan gezginlerin yoğun ilgi gösterdikleri Donghuamen Gece Marketi (Donghuamen Night Market), Wangfujing Caddesi’nin kuzey girişinde kuruluyor. Turistler kadar yerel halkın da uğrak noktası olan gece pazarındaki stantlarda şişte kızartılmış cırcır böceği, akrep, ipek böceği, kertenkele veya sakatat çorbası gibi tatmak için bile birçoklarına göre fazlasıyla cesur olmayı gerektirecek yemekler satılıyor.

13. Pekin Olimpiyat Parkı

Pekin Olimpiyat Parkı

2008 yılındaki Yaz Olimpiyatları’nın ve Paralimpik Oyunları’nın düzenlendiği Pekin Olimpiyat Parkı (Beijing Olympic Park), günümüzde halka açık çeşitli etkinlikler için kullanılmaya devam ediyor. Listede daha önce sizlere anlattığım tesislerin dışında 6 farklı spor amaçlı yapının bulunduğu parkın en ilgi çekici yerini 2014 yılında inşa edilen ve 5 olimpiyat halkasını simgeleyen gözlem kuleleri oluşturuyor. Tesiste oyunlar düzenlenirken bilgi merkezi olarak kullanılan bina ise müze ve teknoloji şirketleri için etkinlik alanı olarak kullanılıyor.

14. Drum Tower

Pekin gezilecek yerler Drum Tower

1420 yılında inşa edilen Davul Kulesi (Drum Tower), 1924’teki darbeye kadar zamanı duyurmak için kullanılmış. İki katlı, ahşap yapı darbenin ardındansa kapatılmış ve darbeciler tarafından utanç göstergesi olarak anılmış. Ziyaretçilerine Pekin’in merkezinin panoramik manzarasını sunan kule, 1980’li yıllardaki kapsamlı tamiratın ardından müzeye dönüştürülmüş. Zamanı duyuran 24 davulundan günümüze sadece 1 tanesi ulaşabilen kulenin müze bölümünde Pekin İstilası’na ve 1925 katliamına ışık tutan eşyalar sergileniyor.

15. Ulusal Müze

Pekin gezilecek yerler Ulusal Müze

Pekin gezilecek yerler listesinin son sırasındaki Ulusal Müze (Beijing National Museum), Tiananmen Meydanı’nın doğu tarafında yer alıyor. 1959’dan beri aynı binayı kullanan Çin Devrim Müzesi’nin, Çin Ulusal Tarih Müzesi ile 2003’te birleştirilmesiyle kurulan kültürel tesiste 1.7 milyon yaşındaki Yuanmou Adamı’ndan Qing Hanedanı’nın son yıllarına kadar geniş bir döneme ışık tutan 1 milyonun üzerinde eser sergileniyor. Çin’deki veya dünyanın herhangi bir yerindeki müzelerde göremeyeceğiniz eşyaları barındıran müzenin koleksiyonu, özellikle ülkenin antik dönemlerini öğrenmek isteyen tarihseverler için önemli bir kaynak niteliğinde.

Bunlar dışında seyahatinizde yeteri kadar varsa Pekin gezilecek yerler listenize; Olimpik Su Parkı, Beihai Parkı, Çan Kulesi, Sanat Bölgesi, Askeri Müze, Houhai Gölü, Jingshan Parkı ve Çin Havacılık Müzesi’ni ekleyebilirsiniz.

Pekin’de nerede kalınır?

Pekin seyahatinizde konaklama için 4 yıldızlı Park Plaza Beijing Wangfujing adlı tesise göz atabilirsiniz. Bu tesis dışında Pekin’de yer alan tüm otelleri incelemek için tıklayın. Şehirde konaklama yapabileceğiniz tüm bölgeler hakkında detaylı bilgileri ve diğer tüm otel tavsiyelerimizi Pekin’de nerede kalınır başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Pekin gezilecek yerler4 yıldızlı Park Plaza Beijing Wangfujing konaklama için güzel bir seçenek.

Pekin gezilecek yerler yazısı boyunca şehirde gezip görmeniz gereken tüm önemli yerler hakkında bilgi ve fotoğraflar paylaşmaya çalıştım. Umarım bu yazı Pekin seyahatiniz için faydalı bir kaynak olur.

Uygun Uçak ve Otobus Biletleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Singapur Sentosa Adası Gezi Rehberi

Singapur ‘un güney kısmında yer alan Sentosa Adası , yalnız ülkenin değil aynı zamanda Uzak Doğu’nun en turistik ve önemli bölgelerinden bir tanesi. “ Eğlence Adası ” olarak anılan bu ada her yıl yaklaşık 20 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Burası insan yapımı, içerisinde her türde gezgini eğlendirebilecek türde imkanlara sahip bir bölge. İçerisinde plajlar, golf alanları, oteller, tema parkları, çeşitli müze ve atraksiyon alanları var. 30’dan fazla ülke gezip görsem de burası benim şu ana kadar eğlendiğim ve çok beğendiğim bir ada. Tam bir turizm başarısı. Eğer Singapur seyahatinizde bütçe ve zaman sıkıntınız Sentosa Adası’nda günler boyunca keyifli zaman geçirebilirsiniz. En azından Asya’nın bu popüler gezi noktasında biraz dolaşmadan ülkeden ayrılmayın derim. Sentosa Adası’na Ulaşım Singapur’da şehir içinde herhangi bir noktadan Sentosa Adası’na ulaşım son derece kolay. Şehir içinde çok etkin bir metro ağı var, metro ile önce HarbourFront istasyonuna gelip buradan dilerseniz çevredek

Seul Ulaşım Rehberi

Seul ulaşım konusunda Asya’nın en  rahat şehirlerinden biri. Hava, demir ve karayolu kullanarak Seul’e ulaşım konusunda sorun yaşamayacağınız gibi, aynı zamanda Seul şehir içi ulaşımı konusunda da, seyahatiniz boyunca şehrin sahip olduğu ulaşım imkanları sayesinde rahatça yolculuk edebilirsiniz. Bu yazıda Seul Incheon Havaalanı ‘ndan şehre ulaşım seçeneklerini ve havaalanında ulaşım aracına binmeden yapmanız gerekenleri ve Seul’de şehir içi ulaşıma dair bilgileri bulabilirsiniz. Seul nerede? Seul’e nasıl gidilir? Seul , Güney Kore ’nin başkenti olup, Doğu Asya’da yer almaktadır. Şehrin ortasından Han Nehri geçer ve şehri ikiye böler. Otel rezervasyonunuzu internetin en güvenilir ve popüler sitelerinden Booking.com'dan yaptırabilirsiniz. Otelleri incelemek için tıklayın. Seul Havaalanları Seul, Incheon ve Gimpo  olmak üzere iki havaalanına sahip. Incheon şehrin temel havaalanı olup, aktarmalı, aktarmasız, Asya, Türk Hava Yolları, Eastar Jet, Jeju Air, Jin Air dahil doksandan faz

Singapur’dan Ne Alınır?

Seyahatlerin en eğlenceli bölümlerinden biri şüphesiz hediyelik eşya alışverişi. Kendinize ve sevdiklerinize satın alacağınız hatıra eşyalar ile seyahatlerinizi unutulmaz yapabilirsiniz. Eğer Singapur ‘a yakın zamanda birseyahat planlıyorsanız aklınıza gelecek sorulardan biri de “ Singapur’dan ne alınır? ” olacaktır. Singapur’dan ne alınır? Tam bir alışveriş cenneti olan Singapur ‘da markalı ürünler satın alabileceğiniz gibi otantik ve ucuz çeşitli ürünler de alabilirsiniz. Singapur, Tayland ve Malezya kadar ucuz bir ülke olmasa da yine de şehir genelinde her bütçeye uygun ürünler bulabilirsiniz. Bu arada Singapur’da alışverişle ilgili genel bilgiler, alışveriş yapabileceğiniz cadde ve bölgeleri ve alışveriş merkezleri hakkında bilgileri Singapur Alışveriş Rehberi yazımda okuyabilirsiniz. Çok uzatmadan “Singapur’dan ne alınır?” sorusuna verebilecek en güzel cevaplara geçelim. Orkide Kalıplar Singapur'da konaklama yapılabilecek tüm bölgelerle ilgili detaylı bilgileri ve otel tavs