Ana içeriğe atla

Tanıtım Alanı

Sri Lanka Gezi Rehberi

sri lanka gezi rehberi

Hindistan’ın güneyinde bir inci gibi duran tropik ada Sri Lanka, plaj tatili sevenlere deniz ve güneş, tarih sevenlere tapınaklar, saraylar, doğa sevenlere de tropik ormanlar ve dağlar vaat ediyor. Tamil Kaplanları’nın uzun yıllar boyunca hükumet güçlerine karşı verdiği savaşı 2009 yılında kaybetmeleri ve ülkenin turizme açılmasının ardından her geçen yıl daha çok turist çeken bu ülkeyle ilgili Sri Lanka Gezi Rehberi yazımda sizlere detaylı bilgiler verip seyahat planlamanızda yardımcı olabilirsem ne mutlu.

Sri Lanka Gezi Rehberi

sri lanka hakkında bilgiler

İdeal Seyahat Süresi: Sıkıştırılmış bir programla ve bazı yerleri atlayarak 1 haftada ülkeyi gezebilirsiniz. Daha çok noktayı görmek ve biraz da sahillerde zaman geçirmek istiyorsanız 3 veya 4 hafta ayırmanızı tavsiye ederim.Tarihi ve Yönetim Şekli: 1972 yılına kadar Seylan adıyla bilinen ülke çok daha eskilerde, ada Arap kontrolündeyken “beklenmedik olayların ülkesi” anlamına gelen Serendip adıyla anılıyordu. Portekiz, Hollanda ve İngiltere tarafından değişik dönemlerde sömürge altında bulunan ülke bugün Sri Lanka Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak biliniyor.Nüfus ve Etnisite: 21 milyon nüfuslu Sri Lanka’da yaşayan en büyük etknik gruplar Sinhali ve Tamiller, bunun dışında Hint kökenli yerliler de ülkede yaşıyor.Coğrafya: Başkenti Colombo olan Sri Lanka 65 bin kilometrekare yüz ölçümü ile Hindistan’ın güneyinde yer alıyor.İklim: Tropik bir ada olan Sri Lanka’da sıcaklık yılın hiçbir döneminde 22-23 derecenin altına düşmez. Haziran-Ağustos ayları arasında muson yağmurlarından dolayı çok yağış alması sebebiyle tercih edilmeyen adaya seyahat için en uygun dönem ise kuru mevsim olan Aralık-Nisan aylarıdır.Din:%70’i Budist olan ülkede görülen diğer başlıca dinler İslam, Hinduizm ve Hristiyanlıktır.Dil:Seylanca Sri Lanka’nın resmi dilidir ve İngiliz sömürgeleri olmasından dolayı İngilizce bilen sayısı da yüksektir.Saat Farkı: Sri Lanka Türkiye’den, yaz saat dilimine göre, 2,5 saat ileridedir.Vize: Havaalanında 30 USD ödeyerek 30 günlük turist vizesi alabilirsiniz. Bunun için yanınızda 2 adet biometrik fotoğraf ve tabii ki pasaportunuzun olması yeterli.Para Birimi: LKR simgesiyle gösterilen Sri Lanka Rupisi’dir ve Mart 2017 itibariyle $1:150 LKR idi.Trafik: Yine İngiliz sömürgesi olmasından dolayı ülkede trafik soldan akar.

Sri Lanka’da Ulaşım

sri lanka ulaşım

Sri Lanka’ya Ulaşım: Türk Hava Yolları’nın karşılıklı direkt seferler (Maldivler üzerinden) düzenlediği Sri Lanka’ya Emirates ile de Dubai aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz.

Daha uygun fiyatlı olan bir diğer alternatif ise Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanan, yine Dubai aktarmalı, Fly Dubai.

Sri Lanka’da Ulaşım: Sri Lanka’da şehirler arası ulaşım son derece kolay ve çok çeşitli alternatif var. Geniş demir yolu ağı sebebiyle pek çok şehre trenle seyahat edebilirsiniz. 2.sınıf ve 3.sınıf biletler için rezervasyon yapmanın gerekli olmadığı sistemde, 1.sınıf için çoğunlukla online rezervasyon yapılması gerekiyor. Yeri gelmişken belirteyim; 3.sınıfta seyahat etmek biletlerin numaralı olmaması ve bazen ayakta gitmek durumunda kalabileceğiniz için biraz daha zorlu, ancak bunu ne kadar çok turistin tercih ettiğini görünce şaşıracaksınız. Çünkü tren seyahati Sri Lanka’da başlı başına bir eğlence.

Aşağıdaki adres Sri Lanka resmi demiryolları sitesinin tüm tarifelerini içeriyor. Tıklayın.

Ücretler ise destinasyona ve seçtiğiniz sınıfa göre fark etmekle birlikte $0,50-$4 arasında değişiyor. (Meşhur Kandy-Ella treninde gözlem vagonu biraz daha yüksek fiyatlı).

Bunun dışında iki de özel demir yolu şirketi mevcut. Daha az destinasyona tren seferleri düzenleyen bu iki şirket için de iletişim bilgileri;

Exporail için www.exporail.lkRajadhani için www.rajadhani.lk

Sri Lanka Gezi Rehberi yazısının bu kısmında bir ekleme de yapmalıyım. Tren seyahati Sri Lanka’da sadece bir noktadan başka bir noktaya ulaşma amacı taşımıyor. Bu ayrıca seyahatiniz sırasında mutlaka yapmanız gereken aktivitelerden biri, özellikle de ülkenin muhteşem doğasıyla ünlü iç bölgelerinde.

Otobüs de Sri Lanka’da ulaşım için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem. Trene göre daha hızlı ve ücretler de çok yüksek değil. Tüm şehirlere otobüs seferleri bulabileceğiniz için de daha efektif bir yöntem diyebiliriz. Otobüs tarifeleri için bulunduğunuz şehirdeki otobüs garına gidip en yakın otobüsün saatini sormanız yeterli, ancak genellikle şehirler arası otobüsler yarım saat veya 1’er saat arayla sürekli kalkıyor.

Şehir içi ulaşımda, ve eğer yakınsa şehirler arası ulaşımda kullanabileceğiniz bir diğer alternatif ise üç tekerlekli çekçek yani Sri Lanka’da bilinen adıyla tuk tuk. Binmeden önce mutlaka pazarlık yapmanız gereken tuk tuklar 1 kilometre için ortalama $1 ücret alıyor.

Havaalanı’ndan Ulaşım

Bandaranaike Havaalanı Sri Lanka’nın başketi Colombo’ya 35-40 dakika mesafede. Bunun yanında, havaalanına 15-20 dakikalık mesafede çok daha yakın bir başka büyük şehir ise Negombo. Uçuşunuzun ardından bu iki şehirden herhangi birinde konaklayabilirsiniz.

Bandaranaike Havaalanı – Colombo Ulaşım: Taksilerle önceden pazarlık yapmanız halinde $25 civarı ödeyerek veya Tuktuk ile $13-15 (1500) LKR ödeyerek Colombo’ya gidebilirsiniz. Tuktuklar Geliş Salonu’ndan çıktıktan sonra sola dönerek 50 metre kadar yürümeniz halinde havaalanı çıkış kapısının dışındadır.

Bunun dışında havaalanının çıkışından 187 numaralı otobüslere binerek yaklaşık 1 saatte Colombo Fort Tren İstasyonu’na ulaşabilir ve oradan da istediğiniz pek çok destinasyona seyahat edebilirsiniz.

Bandaranaike Havaalanı – Negombo Ulaşım: Tuktuk ile 700 LKR (yaklaşık $4,5-5) veya taksi ile 1500 LKR (yaklaşık $10) ödeyerek 15 dakika gibi bir sürede Negombo’ya geçebilirsiniz.

Sri Lanka’da Yeme İçme

sri lanka yeme içmeRice and Curry

Yemeklerden bahsetmeyen bir Sri Lanka Gezi Rehberi eksik olur sanırım. Baharatlı ve acı yemeklerden hazzetmeyenler için McDonalds, Burger King, KFC ve Pizza Hut seçenekleri Colombo, Kandy gibi büyük şehirlerde mevcut, ancak Sigiriya, Dambulla, Nuwara Eliya gibi şehirler her ne kadar turistik olsa da bu açıdan çok zengin değil. Ülkenin yerel mutfağına gelecek olursak, Hint mutfağından çok fazla esinlenen Sri Lanka’da yemekler Hint yemekleri ile benzerlik taşıyor ve köri sosu ile pişirilmiş tencere yemekleri çok yaygın.

Rice&Curry ise en meşhur yemekleri. Bu seçenekte curry’yi tamamen sebzeli veya tavuklu alabilirsiniz.

Sri Lanka'da ne yenirRoti

Bir diğer seçenek ise Roti. Aslında bazlama olan Roti, isterseniz içine tercihinize göre sebze veya tavuk konularak börek şeklinde de satılıyor.

sri lanka gezi rehberi yeme içmeKottu Roti

Kottu ise Roti’nin, başka bir deyişle ekmeğin, ince ince dilimlenerek sebze veya tavukla karıştırılması ile elde edilen bir yemek. Son derece doyurucu bir yemek olduğu için bir porsiyonu iki kişi paylaşabilirsiniz de.

Yerel insanların tercih ettiği lokantalarda yemek yemeniz halinde öğün başına masraflarınız $1-1,5 civarında olurken, turistik yerlerde bu fiyatlar $8-10’a kadar çıkabilir.

Ben yurt dışında yemek konusunda ciddi sorunlar yaşayan biriyim. Ancak Hint yarımadasındaki hiçbir ülkede aç kalmadım çünkü buralarda gerek baharat kullanımı, gerekse vejeteryan kültürün yaygın olması gibi sebeplerle bizim mutfağımıza oldukça yakın seçenekler mevcut.

Sri Lanka Gezilecek Yerler

Sri lanka gezi rehberi gezilecek yerler

Küçücük bir ülke nasıl bu kadar çok gezilecek yer alternatifi sunuyor, buna inanamazsınız. Bu konuda çok daha detaylı bilgiler verdiğim yazılarıma aşağıdaki linklerden de ulaşabilirsiniz. Sri Lanka Gezi Rehberi yazımda ise özetle bahsetmem gerekirse;

Ülke görmek istediğiniz yerlerin niteliğine göre 3 bölgeye ayrılıyor ve sahip olduğunuz zaman aralığına göre bu bölgelerin tamamını gezebileceğiniz gibi 1 veya 2’si ile de yetinebilirsiniz.

Orta-Kuzey kısmında Kültür Üçgeni olarak adlandırılan bölgede daha çok Budist tarihi, tapınakları ve sarayları ile meşhur Anuradhapura, Dambulla, Sigiriya ve Polannaruwa kentleri var.

Sri Lanka Gezilecek Yerler I

Orta kısımda ise, ki Inner Country olarak adlandırılıyor, uçsuz bucaksız çay bahçeleri, trekking yapabileceğiniz Adam’s Peak, Horton Plantations, Ella Rock gibi tepe ve araziler, safari yapabileceğiniz ulusal parklar bulunuyor.

Sri Lanka Gezilecek Yerler II

Güneyde ise; masmavi denizi, sörf için uygun rüzgarı ve palmiyeleri ile uçsuz bucaksız plajlara sahip olan Tangalle, Mirissa, Galle, Hikkaduwa, Bentota gibi kasabalar var.

Sri Lanka Gezilecek Yerler III

Ülkeye geldiğinizde ilk önce başkent Colombo veya Negombo şehirlerine gideceğiniz için bu iki şehir hakkında da kısaca bilgi vereyim.

Colombo;

sri lanka turu

Ülkenin başkenti. 1 veya 2 gün ayırmanın yeterli olacağı bu şehirde görebileceğiniz başlıca yerler ise;

Liman (Fort), renkli pazar yeri Pettah, restaurant ve cafelerle dolu Old Dutch Hospital, Budist tapınağı Sambodhi Chaitiya ve St.Peter’s Church.

Negombo;

sri lanka seyahati

Havaalanına en yakın şehir olması sebebiyle pek çok turistin ülkeyi keşfetmeden önce bir iki gece konaklamak için Colombo yerine tercih ettiği Negombo da geniş plajları ve palmiyeleri ile bir tropik sahil kenti. 1 ya da 2 günün yeterli olduğu Negombo’da Dutch Fort (Liman), Balık Pazarı ve St.Mary’s Church gibi önemli turistik yerleri gezebilirsiniz. Her ne kadar Negombo’da plajlar olsa da daha sakin bir yer tercih ediyorsanız ve biraz daha zamanınız varsa 12 kilometre mesafedeki Waikkal veya 20 kilometre mesafedeki Marawila kasabalarına gitmenizi öneririm.

Negombo’dan ülkedeki pek çok şehre otobüs ve tren de bulabileceğiniz için eğer Colombo’yu görmek gibi bir ısrarınız yoksa havalanından geliş ve dönüşünüzde bu şehri tercih etmeniz zamanınınızı daha verimli kullanmanızı sağlar.

Sri Lanka Gezi Rehberi yazımda sizlere ülkenin en popüler destinasyonlarını tanıtıyorum. Ancak kalabalık yerlerden kaçmak ve daha sakin bir tatil yapmak isteyenler için ülkenin doğu plajları, Trincomalae, Batticaloa ve Arugam Bay da güzel bir alternatif ve eğer daha az turistik yerler görmek isterseniz en kuzeydeki Jaffna bölgesine de gidebilirsiniz. Ancak iç savaşın etkileri Jaffna’da çok daha uzun sürdüğü için yerel halk turistlere çok alışkın değil burada. Sadece “Sri Lanka’da görülmedik yer bırakmamak” gibi bir hedefi olan seyahatseverlere tavsiye ederim.

Sri Lanka’da Yapılabilecek Aktiviteler

sri lanka gezi rehberi turu

Sörf; Sri Lanka plaj aktiviteleri arasında en popüler olanı. Deneyimsiz veya az deneyimli olanlar için Tangalle sahilleri birebir iken, daha deneyimli sörfçüler Mirissa, Arugam Bay ya da kuzeyde Kalpitiya sahillerini tercih edebilirler. Ülkede yeni başlayanlar için pek çok sörf okulu da mevcut. Birkaç iyi alternatif ise;

Weligama’da (popüler sahil kasabası Mirissa’ya yarım saat mesafede) yoga ve surf merkezi http://elsewheresurfcamps.com/

Yine Weligama’da http://thesurferweligama.com/

ScubaDiving; mercan resifleri açısından son derece zengin olan Sri Lanka sahilleri dalış sporlarına meraklı seyahatseverler için de bir cennet. Hemen hemen tüm sahil şeridindeki dalış merkezlerinde isterseniz sertifika alabileceğiniz kurslar isterseniz de tek seferlik dalış programları var.

Balina Gözlem; günübirlik tekne turlarına katılarak balinaları doğan ortamlarında seyredebilirsiniz. Pek çok farklı alternatif olsa da Mirissa sahilleri balinaları seyretmek için en uygun yerlerden biri.

Ayurveda; ülkede Ayurvedik tedaviler açısından son derece geniş bir yelpaze var. Genelde 2 hafta konaklamalı olan bu merkezlerde sizinle özel olarak ilgilenen bir ayurveda doktoru, size özel hazırlanmış diyet ve detox progamı ve düzenli masaj seansları bulabilirsiniz. Fiyatları $2000-3000 arasında olan ayurvedik tedavi merkezlerine herhangi bir rahatsızlığınız olmasa bile sadece kendinizi ve vücudunuzu şımartmak için gidebilirsiniz. Tavsiye edebileceğim iki ayurveda merkezi ise;

http://www.vattersgarden.com/http://www.lotus-villa.com/

Trekking; Sigiriya’da Leon Rock ve Pidurangala Rock, Dalhousie’de Adem’in Cennetten kovulduktan sonra dünyaya ilk adımını attığı Adam’s Peak, Nuwara Eliya’da Horton Plantations, Ella’da Ella Rock ve Mini Adam’s Peak günlük veya yarım günlük doğa yürüyüşleri için cennet tadında bir doğa ve manzara sunuyor. Herhangi bir tura katılmaksızın, rehbersiz de yapabileceğiniz bu yürüyüşlerde, isterseniz kaldığınız otel de sizlere rehberli tur ayarlayabiliyor.

Sri Lanka Gezi Rehberi ile size bu ülkede yapabileceğiniz aktivitelerden birkaçını tanıtmaya çalıştım. Tarihi yerler ve müzeler, safari yaparak vahşi hayatı gözlemleyebileceğiniz ulusal parklar ve yüzme de yapabileceğiniz onlarca aktivite arasında yer alıyor.

Sri Lanka’da Alışveriş

sri lanka gezi rehberi alışverişMoonstone, Sri Lanka

Sri Lanka dünyanın en önemli değerli ve yarı değerli taş kaynağı. Aslında elmas haricinde diğer pek çok taş bu ülkeden ihraç ediliyor. Dolayısıyla Sri Lanka’dan alabileceğiniz ürünlerin en başında ametist, akik, blue topaz, ay taşı, yakut gibi değerli ve yarı değerli taşlar geliyor. Taşları ham veya işlenmiş olarak alabileceğiniz gibi pek çok mağazada mücevher olarak da satın alabilirsiniz.

Sri Lanka’dan alabileceğiniz bir diğer ürün ise çay. Seylan çayı olarak bildiğimiz meşhur çayın doğduğu ülkede hemen her şehirdeki dükkanlardan, veya Inner Country’deki turistik olarak da ziyaret edebileceğiniz çay fabrikalarının mağazalarından her türde ve kalitede çay satın alabilirsiniz. Eğer bütçeniz kısıtlıysa fabrikaların çay mağazalarını tercih etmemenizi öneririm, turistik amaçla yapılan bir satış olduğu için fiyatlar diğer yerlere göre daha yüksek.

Ülke aynı zamanda önemli bir tekstil ihracatcısı. Dolayısıyla giyim ürünleri de satın alabileceğiniz Sri Lanka’da bu alışverişin adresi Colombo. Tabii ki; bu ülkede alışveriş yaparken pazarlık şart!

Sri Lanka’da Nerede Kalınır?

Sri Lanka Gezi Rehberi tamamen ülkeyi kapsayan bir yazı olduğu için sizlere tek tek otel ismi bu yazıda vermeye çalışırsam çok uzayacak. Ancak Sri Lanka Gezilecek Yerler yazımda her bir şehir için birkaç öneride bulunuyorum.

En ucuz konaklama hostellarda $7-8’den başlıyor. Ben özellikle Kültür Üçgeni ve Inner Country bölgelerinde birkaç hostel konaklaması yaptım ve hem güvenlik, hem temizlik açısından son derece memnun kaldım. Hostellar aynı zamanda yalnız seyahat edenler için diğer gezginlerle tanışma ve sosyalleşme imkanı da sunması açısından tercih edilebilir.

Bunun dışında oda konaklama fiyatları gecelik en düşük $12’den başlayarak artıyor.

Konaklama açısından ülkedeki en pahalı şehir, Adam’s Peak tırmanışı yapacaksanız mutlaka gitmeniz gereken, Hatton ve Dalhousie şehirleri. Sahil şeridi ise genel olarak iç bölgelere göre %10 daha pahalı.

Ben Sri Lanka’daki konaklamalarımı çoğunlukla www.booking.com üzerinden yaptım, puanı yüksek olan otelleri tercih ettim ve aldıkları her puanın karşılığını fazlasıyla verdiklerine şahit oldum.

Uygun Uçak ve Otobus Biletleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Singapur Sentosa Adası Gezi Rehberi

Singapur ‘un güney kısmında yer alan Sentosa Adası , yalnız ülkenin değil aynı zamanda Uzak Doğu’nun en turistik ve önemli bölgelerinden bir tanesi. “ Eğlence Adası ” olarak anılan bu ada her yıl yaklaşık 20 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Burası insan yapımı, içerisinde her türde gezgini eğlendirebilecek türde imkanlara sahip bir bölge. İçerisinde plajlar, golf alanları, oteller, tema parkları, çeşitli müze ve atraksiyon alanları var. 30’dan fazla ülke gezip görsem de burası benim şu ana kadar eğlendiğim ve çok beğendiğim bir ada. Tam bir turizm başarısı. Eğer Singapur seyahatinizde bütçe ve zaman sıkıntınız Sentosa Adası’nda günler boyunca keyifli zaman geçirebilirsiniz. En azından Asya’nın bu popüler gezi noktasında biraz dolaşmadan ülkeden ayrılmayın derim. Sentosa Adası’na Ulaşım Singapur’da şehir içinde herhangi bir noktadan Sentosa Adası’na ulaşım son derece kolay. Şehir içinde çok etkin bir metro ağı var, metro ile önce HarbourFront istasyonuna gelip buradan dilerseniz çevredek

Phuket’te Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Yüzölçümü bakımından Tayland ’ın en büyük adası olan Phuket beyaz kumlu plajları ve turkuaz denizi ile Asya’nın en popüler tatil destinasyonlarının başında geliyor. Büyüleyici doğal güzelliğinin yanı sıra gastronomi, eğlence ve kültürel anlamda da zengin bir yer olan adanın konaklama seçeneklerinin fazlalığı Phuket’te nerede kalınır  sorusuna cevap bulmayı kolaylaştırıyor. Phuket’te nerede kalınır? Seyahat etmek için en iyi döneminin kasım ile şubat ayları arası olduğu Phuket’te her zevke ve bütçeye uygun konaklama seçeneği bulmak mümkün. Ancak yoğun ilgiden dolayı özellikle bahsettiğim dönem içerisinde ya da bu dönemlere yakın aylarda hoşunuza giden bir tesiste konaklayabilmeniz için en azından birkaç ay öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yıldızlı otellerin ve tatil köylerinin başını çektiği adanın konaklama seçenekleri arasında hostel ve pansiyon gibi ekonomik tesisler de bulunuyor. Yatak kapasitesi ve hizmet kalitesi yüksek oteller ve resortlar genelde plajlara yakın ko

Seul Ulaşım Rehberi

Seul ulaşım konusunda Asya’nın en  rahat şehirlerinden biri. Hava, demir ve karayolu kullanarak Seul’e ulaşım konusunda sorun yaşamayacağınız gibi, aynı zamanda Seul şehir içi ulaşımı konusunda da, seyahatiniz boyunca şehrin sahip olduğu ulaşım imkanları sayesinde rahatça yolculuk edebilirsiniz. Bu yazıda Seul Incheon Havaalanı ‘ndan şehre ulaşım seçeneklerini ve havaalanında ulaşım aracına binmeden yapmanız gerekenleri ve Seul’de şehir içi ulaşıma dair bilgileri bulabilirsiniz. Seul nerede? Seul’e nasıl gidilir? Seul , Güney Kore ’nin başkenti olup, Doğu Asya’da yer almaktadır. Şehrin ortasından Han Nehri geçer ve şehri ikiye böler. Otel rezervasyonunuzu internetin en güvenilir ve popüler sitelerinden Booking.com'dan yaptırabilirsiniz. Otelleri incelemek için tıklayın. Seul Havaalanları Seul, Incheon ve Gimpo  olmak üzere iki havaalanına sahip. Incheon şehrin temel havaalanı olup, aktarmalı, aktarmasız, Asya, Türk Hava Yolları, Eastar Jet, Jeju Air, Jin Air dahil doksandan faz