Ana içeriğe atla

Tanıtım Alanı

Vientiane Gezilecek Yerler

Vientiane gezilecek yerler listesi

Laos’un her alanda merkezi konumundaki başkent Vientiane, geçmişte Tayland ile arasındaki yoğun ilişkiler ve Budizm okulları sayesinde gizemli, son derece otantik bir atmosfere sahip olmuş. Hazırlamış olduğum Vientiane gezilecek yerler rehberinde başkentin kültürel yanına ağırlık vererek, yerel dilde adı “Sandal Ağacı Şehri” anlamına gelen kentin bu atmosferini sizlere olabildiğince hissettirmeye çalıştım.

Vientiane Gezilecek Yerler Listesi

Ay Şehri’nde ulaşım için otobüs, taksi gibi klasik araçların yanı sıra bisiklet ve jumbo gibi alternatifleri de kullanabilirsiniz. Bölge şartları göz önünde bulundurulduğunda gelişmiş sayılabilecek şehir içi ulaşımda sizi zorlayabileceğini düşündüğüm tek konu, yer-yön belirtilen tabelaların sadece yerel dilde yazılmış olmaları. Bu durumu aşmak için turistik mekânları da içerin bir haritayı yanınızda bulundurabilir veya telefonunuza mobil uygulama indirebilirsiniz. Seyahat bilgilendirme merkezinden basılı haritaları ücretsiz edinebilirsiniz.

1. Zafer Anıtı (Patuxai/The Victory Gate)

Vientiane'de gezilecek yerler Patuxai The Victory Gate

Vientiane gezilecek yerler listenizi hazırlarken ilk sıraya, ulusun bağımsızlığını simgeleyen Zafer Anıtı’nı koyabilirsiniz. Zafer Takı adıyla da anılan yapı, ülkenin Fransız işgalinden kurtarılması onuruna 1957-1968 yılları arasında inşa edilmiş. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı ile bağımsızlık mücadelesi sırasında ölen Laoslu askerlere de ithaf edilmiş olan anıtın 5 kulesi, birlikte yaşamanın 5 ilkesini temsil ediyor. Her bir yüzü coğrafi yönlere göre konumlandırılmış olan yapının en görkemli kısmı tavan işlemeleri. Küçük bir ücret ödeyerek en üst katına çıkıp kent manzarasını izleyebileceğiniz anıtta ayrıca bir müze ve hediyelik eşya dükkânı bulunuyor.

2. COPE Ziyaretçi Merkezi (COPE Visitor Centre)

COPE Visitor Centre Vientiane

Açılımı “Museum Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise” olan COPE Ziyaretçi Merkezi, savaşın siviller üzerindeki yıkıcı etkisini görmek isteyenler için ideal bir mekân. Kâr amacı gütmeyen kuruluşun müze bölümünde etkileşimli gösterimler, belgeseller ve fotoğraflar aracılığıyla 1964-1973 arasında Birleşik Devletler Ordusu’nun Laos’a bıraktığı 2 milyon tonu aşkın bombanın halka yaşattığı acılar anlatılıyor. Tüm temizleme çalışmalarına rağmen halen daha patlamamış binlerce mühimmatın olduğu ülkede patlayıcılar sonucu sakat kalanların rehabilitasyonu ise yine bu kurum bünyesinde yapılıyor. Simuang Köyü’ndeki merkeze destek olmak isterseniz, ziyaretiniz sırasında bağış yapabilirsiniz.

3. Lao Ulusal Müzesi (Lao National Museum)

Vientiane'de görülecek yerler Lao National Museum

Stadyum’un karşısında yer alan Lao Ulusal Müzesi, inşa edildiği 1925’ten bağımsızlığın kazanıldığı 1945 yılına kadar Fransız valilik binası olarak kullanılan yapı içerisinde faaliyet gösteriyor. Koleksiyonunda barındırdığı 8.000 parça eşya ile ziyaretçilerinin ülke tarihini anlamalarına olanak tanıyan kültürel tesis, 1980’de devrime odaklı bir kurum olarak açılmış. 2000’li yılların başında günümüzdeki şeklini alan müzede gezerken tarih öncesinden kalma dinozor kemiklerini ve araç-gereçleri, Fransız işgal yıllarını anlatan dokümanları ve yerel halk tarafından günlük hayatta kullanılan eşyaları inceleyebilirsiniz.

4. Wat Si Saket Tapınağı (Wat Si Saket Temple)

Vientiane Wat Si Saket Temple

Lane Xang Caddesi üzerindeki Wat Si Saket Tapınağı, Kral Anouvong’un emriyle 1818 yılında inşa edilmiş. Başkentin büyük kısmının yok edildiği 1828 Siyam işgalini, ülkede zarar görmeden atlatabilen tek dini yapı olan tapınak açık sarı kolonları ve kırmızı çatısıyla oldukça ilgi çekici bir görünüm sergiliyor. Duvarlarının iç kısmında yer alan 6.800 Buda heykeli yapıyı popüler hale getiren asıl özelliği. Tapınağa özellikle sabah saatlerinde giderseniz, yerel halkın günlük ibadetleri sırasında kullandıkları ritüelleri görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

5. Buddha Parkı (Xieng Khuan)

Vientiane gezilecek yerler Xieng Khuan

Başkentin 25 kilometre kadar dışında yer alan Buddha Parkı, Hinduizm ve Budizm üzerine çalışmalar yapan bir keşiş tarafından 1958’de kurulmaya başlanmış. İki inanışın sentezlendiği alanda 200’ün üzerinde dini anıt ve heykel bulunuyor. Devasa boyutlu heykellerin göz alıcı detaylarını görmek isteyenler tarafından Vientiane gezilecek yerler listesine alınabilecek parkta en çok ilgiyi Hindu tanrılarının kralı Indra, 40 metre yüksekliğindeki Yatan Buda ile 4 yüzlü ve 12 kollu tanrılar çekiyor. Mekong Nehri kıyısındaki parkın eşsiz görünümünü kuşbakışı izlemek isterseniz, girişindeki 3 katlı binaya çıkabilirsiniz.

6. Houey Hong Kadın Mesleki Eğitim Merkezi (Houey Hong Vocational Training Center for Women)

Vientiane Houey Hong Vocational Training Centre for Women

1982’de Lao Çocuk Hareketi’nin kuran Chanthasone Inthavong tarafından 1998 yılında açılan Houey Hong Kadın Mesleki Eğitim Merkezi, yoksul veya engelli bireylere meslek öğretilmesini ve ülkenin geleneksel el sanatlarının yaşatılmasını amaçlıyor. Kent merkezinden üniversite yönüne doğru 7 kilometre giderek ulaşabileceğiniz merkez, 2 hektarlık bir bahçe içerisinde öğrencilerine ve ziyaretçilerine huzurlu bir ortam sağlıyor. Son yıllarda popülaritesi hızla artan tesiste kadınlara verilen eğitimleri izleyebilir, dilerseniz günlük kurslara katılarak yerel el sanatlarını öğrenebilirsiniz.

7. That Dam (Black Stupa)

Vientiane gezilecek yerler That Dam Black Stupa

Yerel halk tarafından içerisinde 7 başlı bir su yılanının yaşadığına inanılan That Dam, Talat Sao (Sabah Pazarı) ile Amerikan Elçiliği’ne yakın bir konumda bulunuyor. Şeklinden dolayı açmamış bir nilüfere benzetilen antik yapı, geçmişte içerisinde Buda’ya adanmış eşyaların olduğu bir ibadethaneymiş. 1820’lerde yapılan savaş sırasında meydana gelen işgalde altın kaplamaları sökülerek Siyam’a götürülen kutsal yapının dış cephesi, zamanın aşındırıcı etkileri ve ilgisizlikten dolayı günümüzdeki görünümünü almış. Tüm bunlara rağmen Black Stupa, birçokları tarafından kentin en kutsal yeri olarak anılıyor.

8. Lao Tekstil Müzesi (Lao Textile Museum)

Vientiane Lao Textile Museum

Sirkin 3 kilometre kadar uzağındaki Lao Tekstil Müzesi, geniş bir bahçe içerisine geleneksel mimari ile inşa edilmiş, 2 katlı ahşap bir evde faaliyet gösteriyor. 100 yıldan fazla süredir varlığını sürdüren yapının içerisindeki müzede konuklara ülkenin dünyaca ünlü ipek dokuma ürünlerinin nasıl üretildiği, uygulamalı olarak anlatılıyor. Müzenin zemin katında geleneksel dokuma tezgâhları ve geçtiğimiz yüzyılda kullanılan diğer makineler bulunuyor. Makinelerin nasıl çalıştıklarının gösterildiği bu katta ayrıca boyama işlemi de yapılıyor. Üst katta ise kullanılmaya hazır hale getirilmiş kumaşlar ve bu kumaşlardan üretilmiş geleneksel giyim eşyaları sergileniyor.

9. Chao Anouvong Park

Vientiane Chao Anouvong Park

Adını, Siyam işgaline başkaldıran isyancılara liderlik eden kraldan alan Chao Anouvong Park, 2010 yılında açılmış. Mekong Nehri’nin kuzey kıyısında, Başkanlık Sarayı’na yakın konumdaki 114 hektarlık alanı kaplayan park, sosyal açıdan oldukça hareketli yapıya sahip. Gün içerisinde yeşil alanlarında Tai Chi çalışan, yollarında koşan insanlarla dolan park, akşamları ise keyif düşkünlerini ve akşam pazarına gelen alışveriş tutkunlarını ağırlıyor. Nehir kenarında balık tutan insanları görebileceğiniz yeşil alanda gezerken Lao Krallığı’nın son hükümdarının ihtişamlı heykelini görebilirsiniz.

10. Haw Phra Kaew Tapınağı (Haw Phra Kaew Temple)

Vientiane Haw Phra Kaew Temple

Wat Si Saket’in güneydoğusundaki Setthathirath Caddesi üzerinde yer alan Haw Phra Kaew Tapınağı, 1565 yılında Siyam’dan kaçırılan Zümrüt Buda Heykeli’ne ev sahipliği yapması için inşa edilmiş. Ancak yapı bu özelliğini sadece 200 yıl koruyabilmiş ve heykel kente baskın düzenleyen Siyam askerleri tarafından geri götürülmüş. Tarihinin yanı sıra ziyaretleri sırasında gezginlere tanınan ibadet ve fotoğraf çekme özgürlükleri, yapıyı Vientiane gezilecek yerler arasında bir hayli popüler hale getirmiş. Günümüzde tapınak, oldukça eski sayılabilecek dini sanat eserlerinin sergilendiği bir müzeye dönüştürülmüş durumda.

11. Pha That Luang Tapınağı (Pha That Luang Temple)

Vientiane Pha That Luang Temple

Kent merkezinde yer alan Budist Stupa’sı Pha That Luang Tapınağı, ülkenin sembolü ve en önemli ibadet merkezi olarak gösteriliyor. Altın kaplı dış yüzeyi sayesinde oldukça ihtişamlı bir görünüm sergileyen 45 metre yüksekliğindeki yapı, 3. yüzyıldan kalma eski bir tapınağın kalıntılarının bulunduğu alana Kral Setthathirath’ın emriyle 1566’da inşa edilmiş. Kendinden daha küçük boyutlardaki 30 stupa ile çevrelenmiş dini yapının 3 katından ilki yeraltı dünyasını, ikincisi Budizm’in 30 mükemmelliğini, sonuncusu ise cennetin krallığını simgeliyor.

12. Wat Si Muang Tapınağı

Vientiane gezilecek yerler Wat Si Muang tapınağı

Vientiane seyahatiniz sırasında ziyaret edebileceğiniz bir diğer kutsal mekânsa Wat Si Muang Tapınağı. “İyi Şans” gücünden yararlanmak isteyen Budistler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilen tapınağın tarihi yerel bir efsaneye dayanıyor. Yapıyı ziyaretiniz sırasında dinleyebileceğiniz bu efsaneye göre Si Muang adındaki genç bir kadın, 400 yıl önce kızgın ruhları sakinleştirmek için tapınağın ana binasının önündeki alanda kendisini feda etmiş. 1563 yılında Lan Xang Kralı’nın emriyle inşa edilen dini yapıda bu yüzden her yıl ekim veya kasım aylarında efsanedeki genç kadın anısına festival düzenleniyor.

13. Lao Askeri Tarih Müzesi (Lao People’s Army History Museum)

Vientiane Army Museum

Kaisone Phomvihane Caddesi üzerindeki Savunma Bakanlığı’nın yakınında bulunan Lao Askeri Tarih Müzesi, 1976’da ziyarete açılmış. Müzenin koleksiyonu, 1950’den 1975’e kadar Lao Halk Ordusu tarafından kullanılmış silahlardan, askeri araç-gereçlerden ve döneme ait fotoğraflardan oluşuyor. Ülkenin tarihindeki kilit noktalarının anlatıldığı kısa bir belgesel izleyebileceğiniz, önemli şahsiyetlerin büstlerinin gösteriminin yapıldığı, yerel savaş kahramanlarının hikâyelerinin anlatıldığı müzenin bahçesinde savaşta kullanılmış askeri taşıtlar ve uçaklar sergileniyor.

14. Sabah Pazarı

Vientiane Vientiane Morning

Lane Xang Bulvarı’nda yer alan Sabah Pazarı biri modern, diğeri geleneksel yapıdaki 2 kısımdan oluşuyor. Aynı zamanda kentin tek alışveriş merkezi olan modern kısım elektronik, spor malzemesi ve mücevher satan dükkânlara ayrılmış. Klimalı ortamı ile kentin bunaltıcı havasından kurtulmak isteyenlerin akınına uğrayan bu bölümde ayrıca 3 boyutlu sinema ve çocuk oyun alanı bulunuyor. Labirenti andıran dar sokaklara sahip orijinal Talat Sao’da ise alışveriş tutkunlarını seri üretim, ucuz giyim eşyaları ve hediyelikler bekliyor. Orijinal kısımda satıcılar genelde “stokla ve ucuza sat” mantığında; ancak alışveriş merkezindekilerden bazıları ürünlerin gerçeği yerine taklitlerini müşteri sunabiliyor. Bu durum nedeniyle alışveriş yaparken dikkatli olmakta fayda var. Kentin gece pazarı ise Chao Anouvong Park’ta kuruluyor.

15. Chao Anouvong Anıtı

Vientiane Chao Anouvong Park

Vientiane gezilecek yerler listesinin son sırasında, daha önce aynı adlı parkı anlatırken de değindiğim anıta ayrı bir parantez açmak istiyorum. Çünkü anıta konu olan Lao Krallığı’nın son hükümdarı, son nefesine kadar ülkesini işgal eden Siyam güçlerine karşı giriştiği mücadele ile halkına büyük bir cesaret aşılamış ve onların gözünde bir kahramana dönüşmüş. Kralın onuruna 2010 yılında dikilen Chao Anouvong Anıtı, eski hükümdarlarına saygılarını sunmaya gelen halk tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Yüzü Tayland’a dönük, 6 metre uzunluğundaki anıtı ziyarete zaman ayırırsanız, halkın kahramanlarına minnetlerini nasıl bir içtenlikle sunduklarını gözlemleme olanağı bulabilirsiniz.

Uygun Uçak ve Otobus Biletleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Singapur Sentosa Adası Gezi Rehberi

Singapur ‘un güney kısmında yer alan Sentosa Adası , yalnız ülkenin değil aynı zamanda Uzak Doğu’nun en turistik ve önemli bölgelerinden bir tanesi. “ Eğlence Adası ” olarak anılan bu ada her yıl yaklaşık 20 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Burası insan yapımı, içerisinde her türde gezgini eğlendirebilecek türde imkanlara sahip bir bölge. İçerisinde plajlar, golf alanları, oteller, tema parkları, çeşitli müze ve atraksiyon alanları var. 30’dan fazla ülke gezip görsem de burası benim şu ana kadar eğlendiğim ve çok beğendiğim bir ada. Tam bir turizm başarısı. Eğer Singapur seyahatinizde bütçe ve zaman sıkıntınız Sentosa Adası’nda günler boyunca keyifli zaman geçirebilirsiniz. En azından Asya’nın bu popüler gezi noktasında biraz dolaşmadan ülkeden ayrılmayın derim. Sentosa Adası’na Ulaşım Singapur’da şehir içinde herhangi bir noktadan Sentosa Adası’na ulaşım son derece kolay. Şehir içinde çok etkin bir metro ağı var, metro ile önce HarbourFront istasyonuna gelip buradan dilerseniz çevredek

Singapur’dan Ne Alınır?

Seyahatlerin en eğlenceli bölümlerinden biri şüphesiz hediyelik eşya alışverişi. Kendinize ve sevdiklerinize satın alacağınız hatıra eşyalar ile seyahatlerinizi unutulmaz yapabilirsiniz. Eğer Singapur ‘a yakın zamanda birseyahat planlıyorsanız aklınıza gelecek sorulardan biri de “ Singapur’dan ne alınır? ” olacaktır. Singapur’dan ne alınır? Tam bir alışveriş cenneti olan Singapur ‘da markalı ürünler satın alabileceğiniz gibi otantik ve ucuz çeşitli ürünler de alabilirsiniz. Singapur, Tayland ve Malezya kadar ucuz bir ülke olmasa da yine de şehir genelinde her bütçeye uygun ürünler bulabilirsiniz. Bu arada Singapur’da alışverişle ilgili genel bilgiler, alışveriş yapabileceğiniz cadde ve bölgeleri ve alışveriş merkezleri hakkında bilgileri Singapur Alışveriş Rehberi yazımda okuyabilirsiniz. Çok uzatmadan “Singapur’dan ne alınır?” sorusuna verebilecek en güzel cevaplara geçelim. Orkide Kalıplar Singapur'da konaklama yapılabilecek tüm bölgelerle ilgili detaylı bilgileri ve otel tavs

Phuket’te Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Yüzölçümü bakımından Tayland ’ın en büyük adası olan Phuket beyaz kumlu plajları ve turkuaz denizi ile Asya’nın en popüler tatil destinasyonlarının başında geliyor. Büyüleyici doğal güzelliğinin yanı sıra gastronomi, eğlence ve kültürel anlamda da zengin bir yer olan adanın konaklama seçeneklerinin fazlalığı Phuket’te nerede kalınır  sorusuna cevap bulmayı kolaylaştırıyor. Phuket’te nerede kalınır? Seyahat etmek için en iyi döneminin kasım ile şubat ayları arası olduğu Phuket’te her zevke ve bütçeye uygun konaklama seçeneği bulmak mümkün. Ancak yoğun ilgiden dolayı özellikle bahsettiğim dönem içerisinde ya da bu dönemlere yakın aylarda hoşunuza giden bir tesiste konaklayabilmeniz için en azından birkaç ay öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yıldızlı otellerin ve tatil köylerinin başını çektiği adanın konaklama seçenekleri arasında hostel ve pansiyon gibi ekonomik tesisler de bulunuyor. Yatak kapasitesi ve hizmet kalitesi yüksek oteller ve resortlar genelde plajlara yakın ko